Gătește Prăjitura franțuzească aromată și colorată
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
25-30
Ingrediente
- Pentru 2 foi fragede cu cacao(23/36 cm):
- 250 gr unt( 82%)
- 25 gr cacao
- 400 gr smântână
- 150 gr zahăr
- 425 gr făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 vârf cuțit sare
- Pentru foaia de bezea cu cocos:
- 6 albușuri
- 175 gr zahăr
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 150 gr nucă de cocos
- 50 gr stafide aurii
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 vârf cuțit sare
- Pentru crema de lămâie:
- 6 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 150 gr făină
- coaja și zeama de la o lămâie
- 750 ml lapte
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 vârf cuțit sare
- În plus:
- puțin ulei pentru uns
- 30 gr ciocolată răzuită
Mod de preparare
Cum preparăm prăjitura franțuzească?
Preparare aluat fraged pentru foile cu cacao.
Mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu zahărul transformat în pudră. Apoi, adăugăm smântâna și esența de rom.
Omogenizăm compoziția și încorporăm cacaua, apoi făina amestecată cu bicarbonatul și cu praful de copt.
Vom obține un aluat ușor moale pe care îl acoperim cu folie și îl dăm la frigider timp de o oră.
Va deveni mai ferm, dar va fi ușor lipicios.
Pregătim foaia de bezea cu nucă de cocos
Mai întâi hidratăm stafidele în puțină apă cu esență de rom.
Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm spumă. Apoi, adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie.
Adăugăm nuca de cocos, apoi stafidele bine scurse.
Asamblăm prăjitura franțuzească
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul fraged cu cacao în două părți egale.
Întindem o parte direct în tava tapetată cu hârtie de copt, cu mâinile înfăinate, pentru a nu se lipi aluatul.
Partea a doua de aluat o vom așeza între două folii de prospețime și o întindem cu sucitorul, cât dimensiunea tăvii.
Peste foaia de aluat din tavă întindem blatul de bezea cu nucă de cocos. Îndepărtăm folia de deasupra celei de-a doua părți de aluat cu cacao și transferăm aluatul, cu mare grijă peste blatul de cocos.
Dăm tava cu prăjitura franțuzească, astfel asamblată, la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade.
Preparăm crema de lămâie
Amestecăm cele 6 gălbenușuri cu un praf de sare care ajută la intensificarea culorii. Apoi le mixăm cu zahărul, până devin ușor spumoase. Adăugăm coaja de lămâie și făina și completăm cu puțin lapte rece, pentru a dilua compoziția.
Restul de lapte îl vom adăuga fierbinte, în fir subțire, peste compoziția de gălbenușuri, amestecând intens până la omogenizare. Punem vasul la foc mic și fierbem crema, amestecând continuu până se va îngroșa ca o budincă.
Acoperim crema cu o folie și o dăm la rece. După răcire, mixăm untul ținut la temperatura camerei până devine spumos și încorporăm în el, treptat, crema. Adăugăm și zeama de lămâie.
Întindem crema de lămâie peste prăjitura răcită. Răzuim ciocolata deasupra și dăm prăjitura franțuzească la rece pentru 1-2 ore, înainte de a o secționa.
Cel mai bine se va secționa a doua zi, ca orice prăjitură cu foi fragede.
Să vă fie de folos!
COMENTARII