Prăjitura cu mere rase și bezea

Prăjitura cu mere rase și bezea

45 min

mediu

35 portii

Prăjitura cu mere rase și bezea este atât de gustoasă și aromată, încât creează dependență și chiar se cere repetată.

Iar pentru a fi repetată mai des, am avut grijă să îmi asigur pentru mai târziu, câteva borcane cu mere rase( vedeți rețeta AICI!)

Rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea nu este complicată, doar cere puțină răbdare pentru că straturile se coc pe rând.

Rețetele de deserturi cu mere, cred că sunt cele mai frecvente în orice sezon ne-am afla, pentru că merele sunt cele mai accesibile fructe de pe piață.

Dar ies și foarte gustoase și sunt ușor de preparat.

Vedeți aici un articol cu o selecție de Rețete cu mere!

Ingrediente

  • Pentru aluat( tavă de 23/40 cm):
  • 6 gălbenușuri
  • 250 gr unt( cu 82 % grăsime)
  • 150 gr zahăr
  • 300 gr iaurt grecesc
  • 350 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Umplutura:
  • 1500 gr mere rase
  • 100 gr zahăr cu aromă de vanilie
  • 50 gr unt
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • Pentru bezea:
  • 6 albușuri
  • 125 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Mai întâi pregătim merele pe care le clătim bine, le ștergem, le curățăm de coajă doar dacă este deteriorată și de cotoare. Apoi le dăm pe răzătoarea mare și le amestecăm cu scorțișoara. Le punem într-un vas la foc mic, în care mai întâi topim zahărul împreună cu untul și le lăsăm până se caramelizează și se formează sirop.  Amestecăm constant să se caramelizeze uniform. Scurgem puțin sirop pe care îl lăsăm să se răcească și îl amestecăm cu amidonul. Acest amestec îl încorporăm uniform în compoziția de mere.

Lăsăm compoziția la odihnit până pregătim blatul pentru Prăjitura cu mere rase și bezea.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Pentru blat, mixăm untul moale  cu zahărul și puțină sare până devine cremos. Adăugăm gălbenușurile, esența și omogenizăm compoziția.

Dizolvăm praful de copt și bicarbonatul în iaurt și adăugăm amestecul peste compoziția de mai sus. Omogenizăm și încorporăm, treptat, făina. Va rezulta o compoziție puțin mai groasă decât cea de chec.

Ungem tava cu puțin unt sau ulei, atât la bază cât și pe laterale și întindem aluatul pentru blat în ea. Îl nivelăm cu o spatulă și îl dăm la cuptor pentru 25 minute la 180 grade.

Scoatem tava și întindem compoziția de mere, ușor caldă. O nivelăm și dăm din nou tava la cuptor pentru 10 minute.

Între timp, pregătim bezeaua pentru Prăjitura cu mere rase și bezea.

Mixăm albușurile presărate cu puțină sare până devin cristaline.  Adăugăm, treptat zahărul și zeama de lămâie și mixăm până obținem o bezea fermă.

Scoatem tava din cuptor și întindem rapid bezeaua peste compoziția de mere. Trasăm niște zig-zaguri cu o furculiță deasupra, pentru un aspect mai plăcut.

Dăm din nou tava la cuptor pentru alte 10 minute,  până se colorează bezeaua frumos.

Lăsăm, apoi, prăjitura să se răcească bine, o porționăm și o servim cu poftă, alături de cei dragi.

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.