Dulciuri

Negresă cu ciocolată și nuci – Brownie

Una dintre cele mai des preparate prăjituri este această Negresă cu ciocolată și nuci, foarte simplă și foarte apreciată de ai casei.

Datorită ciocolatei și untului din blat, negresa are o textură ușor umedă și sfărâmicioasă.

Rețeta este ideală și pentru blaturile de tort, dar și ca bază la o prăjitură cu cremă.

Mai găsiți pe blog rețete asemănătoare, pe care vi le recomand cu drag:

Rețeta de negresă cu cafea și alune 

Rețeta de negresă cu ciocolată și jeleu de caise

Rețeta de față este de fapt o rețetă de brownie, asta pentru că are ciocolată în blat. Dar, preferăm expresia românească, așa că am numit-o simplu ”negresă”.

Rețetă de Negresă cu ciocolată și nuci

Până la urmă denumirea prăjiturii este dată de culoarea închisă. Iar culoarea se obține fie cu adaos de cacao, fie cu ciocolată, ca în rețeta de față.

Noi adorăm varianta cu ciocolată, după cum am mai spus, o folosim foarte des și la blaturile de tort.

Nu mai este nevoie să însiropăm blatul, pentru că este ușor umed.

Cât despre prăjitura de față, menționez că ne place așa simplă, nedecorată cu zahăr. Să fie negresă în totalitate. Am prezentat varianta cea mai simplă, dar se mai poate glazura cu ciocolată topită.

* Dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

Negresă cu ciocolată și nuci

Gătește Negresă cu ciocolată și nuci – Brownie

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

25-30

Negresă cu ciocolată și nuci

Ingrediente

  • Pentru o tavă de 26,5/37 cm:
  • 6 ouă, medii
  • 150 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 175 gr făină
  • 125 gr nucă măcinată
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță bicarbonat de sodiu
  • 16 ml esență de rom

Mod de preparare

Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Presărăm un praf de sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim restul ingredientelor.
Punem într-un vas, pe foc, laptele, untul tăiat în cuburi cu ciocolata ruptă.
Amestecăm continuu până ingredientele solide sunt topite și se omogenizează compoziția.
Dăm compoziția de ciocolată la rece.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Măcinăm nuca, dar nu foarte fin, măcinăm zahărul să-l transformăm în pudră.
Amestecăm făina cu praful de copt și cu bicarbonatul. Bicarbonatul este opțional, eu îl adaug pentru că îmi place să fie blatul ușor sfărâmicios.
Când compoziția de ciocolată este temperată, dar foarte rece, mixăm albușurile până se spumează și devin cristaline.  Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea foarte fermă.
Amestecăm gălbenușurile cu ciocolata și esența de rom. Încorporăm acest amestec în bezea.
Cernem amestecul de făină cu praf de copt și bicarbonat, deasupra compoziției și o încorporăm ușor, cu o spatulă.
La final, încorporăm nuca măcinată grosier.
Tapetăm tava la bază cu hârtie de copt, iar pereții îi ungem cu ulei.
Întindem compoziția de negresă cu ciocolată și nuci în tavă și o coacem la 180 de grade, pentru 30-35 minute.
Lăsăm prăjitura să se răcească înainte de a o porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.
Sper să o încercați și voi, că tare bună este!
Pentru a vedea și rețeta în imagini, accesați galeria foto de mai sus!