Gătește Tort cu cremă de afine și mascarpone
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
- 6 ouă
- 100 gr zahăr tos
- 150 gr unt
- 100 gr zahăr pudră
- 1/2 păstaie de vanilie (sau o linguriță de extract)
- un praf de sare
- 150 gr ciocolată amăruie (74% cacao)
- 150 gr făină
- Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 300 ml smântână pentru frișcă (35% grasime)
- 120 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- Pentru crema de afine:
- 1 kg afine
- 150 gr zahăr
- 10 gr gelatină
- 100 ml apă
- 2-3 linguri cu cremă de mascarpone
Mod de preparare
Preparăm blatul de tort cu ciocolată.
Mai întâi topim ciocolata pe baie de aburi, sau la microunde. O lăsăm să se tempereze, timp în care ne ocupăm de restul ingredientelor.
Pornim cuptorul la 175 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Punem într-un bol untul moale, zahărul și vanilia. Amestecăm bine cu un tel sau un mixer, până când obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm, unul câte unul, gălbenușurile, omogenizând bine după fiecare. Apoi încorporăm în compoziție ciocolata topită și răcită.
Mixăm albușurile pentru câteva minute până capătă volum, apoi adăugăm, treptat, zahărul tos, mixând continuu. Vom obține o bezea fermă si cristalină.
Încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri în compoziția de unt cu gălbenușuri. Punem câte puțin din albușuri peste compoziție și amestecăm delicat, de sus în jos, cu o spatulă. La final, adăugăm și făina cernută, folosind aceleași mișcări delicate, astfel încât să obținem o compoziție aerată.
Întindem compoziția pentru blat într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul pentru 40-45 de minute la 175°C. Îl lăsăm să se tempereze în formă, apoi îl scoatem pe un grătar de răcire și îl lăsăm să se răcească bine. Îl vom secționa în două, după răcirea completă.
În timp ce se coace blatul pregătim cremele.
Începem cu afinele pe care le amestecăm cu zahărul și 1-2 linguri de apă. Le punem la foc mic, amestecând continuu până când se formează sirop și afinele se înmoaie bine. Hidratăm gelatina în apa rece, apoi o diluăm pe baie de aburi. O adăugăm fierbinte peste dulceața de afine, apoi folosim blenderul și mărunțim bine afinele. Lăsăm compoziția obținută să se răcească și pregătim crema de mascarpone cu frișcă.
Punem în bolul mixerului mascarponele cu smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. Mixăm energic până când obținem o cremă fină, aerată și consistentă. Punem crema la rece, înainte de a decora tortul. Luăm 2-3 linguri din cremă și o adăugăm peste crema de afine, pentru a-i conferi și acesteia cremozitate.
Cu ajutorul unui posh cu dui stelat, umplem blaturile de tort cu cele două creme alternându-le. La fel procedăm și deasupra tortului. Apoi decorăm tortul cu afine și frunze de mentă, dacă avem.
Dăm tortul la rece pentru 4-5 ore, înainte de a-l secționa. Astfel, cremele se vor așeza frumos în interiorul tortului, iar blaturile se vor hidrata ușor de la umiditatea cremelor.
Spor la preparat rețeta de tort cu cremă de afine și mascarpone și poftă bună la savurat!
COMENTARII