Deserturi de post

Guguluf cu morcovi și nuci de post

Dacă nu mai știți ce desert de post să mai pregătiți, vă recomand această rețetă de guguluf cu morcovi și nuci de post. Este foarte gustos și aromat, dar și foarte aspectuos.

Ne plac formele de guguluf și preparăm în ele diferite checuri, sau alte prăjituri. Preparăm chiar și rețete de aperitive pentru a-i surprinde pe cei dragi și cu aspectul acestora, nu doar cu gustul.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de chec cu ciocolată și glazură de cafea, preparată tot în forma de guguluf. Este un chec umed, dens și gustos perfect pentru micul dejun, sau pentru un moment de răsfăț.

Și tot din aceeași categorie de deserturi, vă mai recomand de pe blog și rețeta de chec cu ciocolată și alune.  Pentru a se vedea aspectul frumos al formei de chec, am lăsat checul simplu, fără glazură, sau zahăr pudră.

Citește și: Prăjitură de post cu morcovi. Rețetă simplă și rapidă

Ce conține rețeta de guguluf cu morcovi și nuci

De data aceasta nu am mai preparat chec ci un fel de ruladă din aluat dospit. Ca și umplutură am optat pentru amestecul de morcovi cu nuci, mult adorat în prăjituri. Este un desert simplu, delicios și foarte aromat. În plus, este și de post, deci  mai ușor și mai sănătos.

Găsiți pe blog mai multe rețete de dulciuri de post de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de guguluf cu morcovi și nuci de post.

Guguluf cu morcovi și nuci de post pe un platou albastru

Gătește Guguluf cu morcovi și nuci de post

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Guguluf cu morcovi și nuci de post pe un platou albastru

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr făină
  • 100 ml ulei
  • 150 ml apă caldă
  • 50 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 3 gr drojdie uscată
  • 2 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr morcovi răzuiți
  • 250 gr nuci măcinate
  • 100 gr pesmet
  • 50 gr zahăr
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 50 ml sirop de arțar
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Începem cu pregătirea umpluturii.

Curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoarea mare, apoi îl amestecăm cu zahărul, într-un vas pe flacăra aragazului.

Îi caramelizăm la foc mic și pentru 1-2 minute, atât cât să se pătrundă ușor. Apoi îi lăsăm să se răcească și îi amestecăm cu nuca măcinată, pesmetul, scorțișoara și siropul de arțar.

Cât timp morcovii se răcesc preparăm aluatul.

Cernem 400 gr de făină într-un bol și adăugăm peste ea sarea și zahărul. le amestecăm, apoi facem o adâncitură la mijloc unde punem amestecul de drojdie cu praf de copt.

Adăugăm și o linguriță de zahăr și turnăm puțină apă caldă. Amestecăm bine pentru omogenizare.

În restul de apă caldă, adăugăm uleiul. Turnăm acest lichid peste amestecul de drojdie cu praf de copt, după ce acesta și-a dublat volumul.

Frământăm un aluat ușor moale, dar nelipicios.  Îl lăsăm la dospit 15 minute, timp în care își va dubla volumul.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Întindem aluatul într-o foaie mai subțire, adăugăm compoziția de morcovi cu nuci pe toată suprafața foii și o rulăm.

Transferăm rulada în forma de guguluf și o dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.

O lăsăm să se tempereze în formă, apoi o transferăm pe un platou și presărăm zahăr pudră pe deasupra.

Porționăm rulada guguluf cu morcovi și nuci după ce se răcește.

Este un desert foarte aromat ce poate fi savurat la micul dejun, alături de un ceai bun, sau cafea.