Dulciuri

Chec cu ciocolată și alune

Pentru că rețetele de chec sunt printre cele mai apreciate dintre deserturi, le preparăm destul de des, dar încercăm să diversificăm rețetele. De data aceasta ne-am oprit la o rețetă de chec cu ciocolată și alune. Este un chec cu textură densă, preparat în formă de guguluf, pentru un aspect plăcut.

Checul este pentru mulți dintre noi prima prăjitură încercată. Nu lipsea de pe mesele de sărbători în trecut, când nu știam atâtea rețete de prăjituri. Cea mai apreciată rețetă de chec de pe blog este rețeta de chec simplu și economic. Este un chec pufos și gustos, cu ingrediente la îndemâna tuturor, foarte simplu de preparat, cu doar două ouă.

Iar din categoria checurilor în formă de guguluf, găsiți pe blog o rețetă interesantă de chec cu rodie.

Iar dacă vă plac checurile cu fructe în interior, vă recomand rețeta de chec cu caise. Pot fi caise proaspete, în sezon, sau caise din compot.

Citește și: Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant

De ce este specială rețeta de chec cu ciocolată și alune

Special la rețeta de față nu este doar forma de guguluf a checului ci și textura acestuia. Are o textură densă de la atâtea ingrediente solide, dar ușor umedă. Ciocolata se topește în interior și oferă un gust deosebit și aspect marmorat. Iar romul adăugat și coaja de lămâie aromatizează compoziția checului foarte plăcut.

Dacă și voi adorați rețetele de chec, găsiți pe blog o întreagă colecție, de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvântul ”chec” în caseta de căutare.

Citește și: Chec simplu și economic, marmorat cu pudră de cacao

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă de chec cu ciocolată și alune.

Chec cu ciocolată și alune secționat pe o farfurie albă

Gătește Chec cu ciocolată și alune

Timp de preparare

35 min

Nivel

ușor

Porții

20

Chec cu ciocolată și alune secționat pe o farfurie albă

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr alune de pădure
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare
  • 5 gr praf de copt
  • 30 ml rom
  • coaja de la o lămâie bio
  • 300 gr făină

Mod de preparare

Mai întâi, aducem toate ingredientele la temperatura camerei. Este necesar ca untul să fie moale când îl folosim, iar albușurile să nu fie reci pentru că nu ne reușește bezeaua. Apoi tocăm mărunt ciocolata și măcinăm fin alunele de pădure.

Trecem făina prin sită și o amestecăm cu praful de copt, apoi adăugăm alunele măcinate și ciocolata mărunțită.

Când avem ingredientele de mai sus pregătite, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separarăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă. Apoi, adăugăm treptat, 100 gr de zahăr și mixăm energic compoziția până obținem o bezea fermă.

Untul moale îl mixăm cu 100 gr de zahăr, transformat în pudră. Când untul devine spumos, adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția. Adăugăm coaja de lămâie răzuită și încorporăm, treptat, folosind o spatulă, bezeaua de albușuri, în compoziția de unt cu gălbenușuri.

Apoi, încorporăm treptat amestecul de făină cu ciocolată și alune și adăugăm romul. Amestecăm ușor cu spatula, folosind mișcări circulare, de sus în jos, pentru a se menține compoziția aerată.

Ungem forma de guguluf cu mult unt și întindem în ea compoziția pentru chec cu ciocolată și alune. Coacem checul pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm checul să se tempereze 10 minute în forma de copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar de răcire sau pe un platou de servire.

Este aspectuos și foarte gustos!