Gătește Cozonac Cruffin cu multe stafide
Timp de preparare
45 min
Nivel
complex
Porții
3
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină tip 000
- 300 ml lapte cald
- 125 gr unt topit
- 200 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
- 1 linguriță de sare
- 7 gr drojdie uscată
- coaja de la o lămâie răzuită fin
- coaja de la o portocală răzuită fin
- puțin ulei pentru masa de lucru.
- Pentru umplutură:
- 125 gr unt moale
- 75 gr stafide mari, aurii
- 75 gr stafide mari, brune
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 2 lingurițe cu lapte
Mod de preparare
Pregătim aluatul pentru cozonac Cruffin
Trecem făina prin sită direct în bolul mixerului, adăugăm drojdia uscată și le amestecăm bine.
Încălzim laptele, atât cât suportă degetul temperatura. Topim untul și îl lăsăm deoparte.
Într-un bol, adăugăm cele două ouă și cele două gălbenușuri, zahărul pudră și cojile răzuite fin, de la lămâie și de la portocală. Amestecăm bine toate aceste ingrediente cu un mixer de mână sau un tel sub formă de pară. Apoi adăugăm puțin lapte cald și diluăm compoziția. Turnăm această compoziție peste făina din bolul mixerului.
Atașăm cârligul pentru aluaturi și începem să amestecăm bine ingredientele, turnând și restul de lapte cald, în care dizolvăm sarea. Frământăm aluatul până când devine compact, apoi adăugăm, treptat, untul topit și ușor cald.
Frământăm aluatul până când nu va mai fi lipicios. Dacă mai necesită, mai adăugăm puțină făină. Acoperim bolul cu un ștergar și îl lăsăm la loc cald pentru aproximativ o oră, sau până când aluatul își va dubla volumul.
Cum asamblăm și coacem cozonac Cruffin cu multe stafide
După acest interval împărțim aluatul în trei părți egale. Întindem fiecare parte de aluat în câte o foaie de grosimea degetului mic. Ungem foile de aluat cu unt moale, presărăm stafidele și rulăm. Secționăm fiecare rulou transversal, pe jumătate, păstrând un capăt nesecționat. Rulăm secțiunile pornind de la un capăt și răsucind ușor aluatul să se vadă părțile secționate.
Așezăm rulourile în forme de copt tapetate cu hârtie de copt. Dacă aveți o hârtie cartonată, așezați-o pe aceasta în formele de copt, pe laterale.
Noi avem forme de copt cu diametrul de 18 cm. Mai lăsăm aluaturile la dospit în formele de copt pentru 30 de minute.
Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Ungem cozonacii cu gălbenuș amestecat cu lapte și îi punem la cuptor pe raftul de jos pentru că se vor dezvolta în înălțime. Îi coacem pentru 30 de minute la 200 de grade, apoi micșorăm temperatura la 180 de grade Celsius și mai coacem cozonacii pentru 20 de minute. Dacă se rumenesc mai mult la suprafață, adăugăm deasupra lor o hârtie de copt, albă.
Sunt foarte gustoși și au un aspect tare frumos, cu aluatul răsucit și plin de stafide.
COMENTARII