Aluaturi dulci

Cozonac din aluat dospit la rece

Această rețetă de cozonac din aluat dospit la rece este chiar perfectă pentru a fi preparată de sărbători.

Atunci când dorim să pregătim multe bunătăți pentru mesele de Paști, pentru Crăciun și Revelion, sau orice altă ocazie specială, este ideal să căutăm rețete simple și rapide. Rețeta de cozonac nu este chiar simplă, dar dospirea aluatului la rece ne este de mare ajutor.

Pregătim aluatul de seara, îl punem într-un vas încăpător, îl acoperim și îl dăm la frigider. A doua zi doar îl mai lăsăm la crescut în tăvi, în timp ce se încălzește cuptorul.

Rețetă de cozonac din aluat dospit la rece

Pentru acest tip de cozonac este recomandat uleiul ca și grăsime, nu untul și nici untura. Untul sau untura la rece ar întări aluatul și nu s-ar mai dezvolta frumos în timpul coacerii. Sau, dacă totuși folosim unt sau untură, când scoatem aluatul din frigider, îl lăsăm la temperatura camerei pentru a-l ajuta să se dezvolte.

Umplutura pentru acest cozonac dospit la rece o alege fiecare după propriile gusturi. Noi am optat pentru nuci și cacao. Este umplutura pe care o adorăm. Însă am preparat și un cozonac umplut cu stafide. Acela a fost cu destinație.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de cozonac de unde o puteți alege pe cea care vă place.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Cozonac din aluat dospit la rece

Gătește Cozonac din aluat dospit la rece

Cozonac din aluat dospit la rece

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 5 gălbenușuri
  • 400 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 200 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 10 g drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 6 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 50 g nucă măcinată
  • 30 gr cacao
  • 20 gr pesmet
  • 100 gr nucă, tăiată grosier
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte

Mod de preparare

Înainte de a ne apuca de lucru, aducem toate ingredientele la temperatura camerei.

Cernem făina într-un vas, de două ori, pentru a fi mai aerată.

Separăm albușurile de gălbenușuri.  Punem albușurile la frigider, într-o caserolă cu capac.

Punem la încălzit laptele și uleiul, dar separat.

La mijlocul făinii din vas facem o adâncitură și punem acolo drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr.

Turnăm lapte cald și îl amestecăm cu drojdia, zahărul și puțină făină. Amestecăm ușor până se omogenizează maiaua.

Apoi acoperim vasul cu un ștergar, îl lăsăm la loc cald și așteptăm să se dezvolte maiaua, aproximativ 5-6 minute.

Între timp, amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a le accentua culoarea.

Adăugăm zahărul, pe care este bine să îl măcinăm împreună cu zahărul vanilinat. Amestecăm bine cu ajutorul mixerului până când gălbenușurile se deschid la culoare și devin spumoase. Turnăm peste spuma de gălbenușuri puțin lapte cald și adăugăm compoziția peste maiaua dezvoltată.

Amestecăm bine folosind o spatulă și începem să încorporăm din făină, turnând treptat, restul de lapte cald și uleiul, de asemeni, cald.

Răsturnăm aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei, îl frământăm bine câteva minute, apoi îl punem înapoi în bol. Îl acoperim cu o folie alimentară și îl dăm la frigider de seara până dimineața.

A doua zi, înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătim umplutura.

Batem albușurile spumă, presărate cu puțină sare. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm până obținem o bezea fermă.

Amestecăm nuca cu pesmetul și cacaua și încorporăm amestecul în bezeaua de albușuri.

Acum putem asambla cozonacii.

Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în trei părți. Întindem fiecare parte de aluat pe masa unsă cu puțin ulei, într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime.

Întindem umplutura pe două din foi, apoi le rulăm și le punem în tăvile tapetate cu hârtie de copt. După cum am spus mai sus, un cozonac l-am umplut doar cu stafide că așa a fost cererea.

Acoperim cozonacii cu ștergare de bucătărie și îi lăsăm 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte aluatul.

Încălzim cuptorul la 175 de grade. Ungem cozonacii cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și dăm tăvile la cuptor.

Coacem cozonacii pentru 40-50 de minute la 175 de grade, sau până se rumenesc frumos la suprafață.

Sunt delicioși, iar aluatul este unul dens, dar în același timp și pufos.