Gătește Găluște cu caise sau Gomboți cu caise
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- 500 gr cartofi
- 100 gr făină
- 50 gr unt topit
- 2 ouă
- 20 de caise mici
- 150 gr de zahăr tos
- 4-5 plicuri cu zahăr vanilinat
- 150 gr pesmet
- 30 ml ulei
- sare
Mod de preparare
Spălăm bine cartofii pe coajă și îi fierbem în apă cu puțină sare. Apoi îi curățăm, îi pasăm ca pentru piure, adăugând și untul topit și un praf de sare.
Lăsăm piureul de cartofi să se răcească.
Într-un bol amestecăm cele două tipuri de zahăr.
Alegem caise mai mici și nu foarte coapte, le spălăm bine și le tamponăm cu prosoape de hârtie. Le spargem în jumătăți, îndepărtăm sâmburii și le umplem cu zahăr.
Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, punem uleiul la încins și rumenim bine pesmetul. Îl lăsăm să se răcească, apoi îl amestecăm cu restul de zahăr.
În piureul de cartofi răcit adăugăm ouăle și făina obținând un aluat ușor lipicios.
Cu mâinile trecute prin făină formăm găluștele cât o minge de ping pong. Punem în interiorul lor câte o caisă pe care o acoperim bine cu aluat.
Punem o oală cu apă și sare la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere scufundăm în ea câte găluște încap. Le lăsăm să fiarbă până se ridică la suprafață. Apoi le scoatem cu o spumieră.
Tăvălim găluștele cu caise pe toate părțile prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Minunatele găluște cu caise sau gomboți cu caise sunt delicioase servite atât calde cât și reci.
Spor și poftă bună!
COMENTARII