Gătește Castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi
Timp de preparare
15
Porții
8
Ingrediente
- 1 kg castraveți
- 2-3 cepe
- 1 căpățână de usturoi
- lujeri și flori de mărar
- 25 gr sare pentru murături/1 litru de apă
- 1 lingură de oțet/borcan
- 1 lingură cu boabe de muștar
- 1 lingură cu boabe de piper
- puțin hrean
Mod de preparare
Începem cu pregătirea borcanelor, a ingredientelor, apoi a saramurii.
Spălăm bine borcanele și capacele și le sterilizăm. Spălăm bine castraveții, le îndepărtăm capetele și îi tăiem în felii rotunde de 4-6 mm grosime. Apoi punem feliile de castraveți în apă foarte rece, pentru a se păstra crocante.
Curățăm ceapa și o tocăm rondele sau în fâșii. Curățăm usturoiul și îl tocăm rondele. Rupem lujerii de mărar în bucăți mai mici și rupem florile separat. Curățăm hreanul și îl tocăm în bucăți mai mici.
Așezăm la baza borcanelor flori de mărar, apoi începem să îndesăm feliile de castraveți alternând cu rondele de ceapă și rondele de usturoi. Strecurăm și lujeri de mărar printre acestea și bucăți de hrean. Încercăm să îndesăm bine ingredientele în borcane pentru că după ce vom pune saramura se vor mai strânge.
Când avem toate borcanele umplute, turnăm apă rece în ele, apoi scurgem apa, cu mare grijă și măsurăm cantitatea de apă. Punem apa într-o oală și adăugăm la fiecare litru de apă 25 de grame de sare pentru murături, neiodată.
Punem oala cu apă și sare pe foc, adăugăm piperul și semințele de muștar și fierbem saramura pentru 5-6 minute. Amestecăm cu o spatulă până când se topește sarea. Apoi, lăsăm saramura să se tempereze 5-6 minute și așezăm borcanele într-o tavă metalică. Turnăm saramura fierbinte peste ingredientele din borcane, apoi le acoperim cu capacele, fără a le înfileta.
Le lăsăm așa în cămară 1-2 zile. În acest timp, saramura se va tulbura, iar la suprafață se va forma spumă. Nu îndepărtăm spuma, dar a doua, sau a treia zi adăugăm câte o lingură de oțet în fiecare borcan și închidem capacele ermetic. Trecem borcanele în cămară și le lăsăm 3-4 săptămâni, apoi putem gusta castraveți murați.
COMENTARII