Conserve

Castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi

Pentru că adorăm murăturile, încercăm să preparăm diferite combinații de rețete. De data aceasta am preparat o rețetă de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi. Este una dintre rețetele preferate, în special pentru a adăuga castraveții în diferite salate.

După rețeta de castraveți murați la soare, aceasta este a doua pe care o preparăm vara. Aceste murături de vară sunt absolut delicioase alături de o fasole bătută sau friptură gustoasă.

O altă rețetă de murături pe care o preparăm vara și ne place tare mult este rețeta de dovlecei murați cu mărar și usturoi. De cum apar dovleceii de grădină, după ce ne răsfățăm cu ei în diferite preparate, ne ocupăm și de murarea acestora.

Rețetele de murături sunt foarte versatile. Se pot mura diferite combinații de legume, dar și de fructe. Murăturile sunt și gustoase, dar și sănătoase, după cum ne asigură specialiștii în nutriție. Chiar și saramura este gustoasă și sănătoasă. De multe ori o folosim și pentru a acri ciorbele.

Cum se prepară rețeta de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi

Chiar dacă necesită mai mult timp cu felierea castraveților, merită preparați și în această variantă. Feliile de castraveți ies foarte aromate de la ceapa și usturoiul adăugate din belșug. Iar lujerii și florile de mărar aduc un plus de aromă castraveților. Ca și condimente am optat pentru boabe de muștar și boabe de piper.

Iar dacă dorim să se mureze mai rapid castraveții feliați, lăsăm 2-3 borcane la soare ca la varianta clasică.

Și pentru că deja s-a dat startul pregătirii murăturilor vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete de murături. Le găsiți în secțiunea ”Conserve”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi.

Borcan cu castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi, fără capac

Gătește Castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi

Timp de preparare

15

Porții

8

Trei borcane cu castraveți murați felii, alături de castraveți proaspeți, pe tocătoare de lemn

Ingrediente

  • 1 kg castraveți
  • 2-3 cepe
  • 1 căpățână de usturoi
  • lujeri și flori de mărar
  • 25 gr sare pentru murături/1 litru de apă
  • 1 lingură de oțet/borcan
  • 1 lingură cu boabe de muștar
  • 1 lingură cu boabe de piper
  • puțin hrean

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea borcanelor, a ingredientelor, apoi a saramurii.

Spălăm bine borcanele și capacele și le sterilizăm. Spălăm bine castraveții, le îndepărtăm capetele și îi tăiem în felii rotunde de 4-6 mm grosime. Apoi punem feliile de castraveți în apă foarte rece, pentru a se păstra crocante.

Curățăm ceapa și o tocăm rondele sau în fâșii. Curățăm usturoiul și îl tocăm rondele. Rupem lujerii de mărar în bucăți mai mici și rupem florile separat. Curățăm hreanul și îl tocăm în bucăți mai mici.

Așezăm la baza borcanelor flori de mărar, apoi începem să îndesăm feliile de castraveți alternând cu rondele de ceapă și rondele de usturoi. Strecurăm și lujeri de mărar printre acestea și bucăți de hrean. Încercăm să îndesăm bine ingredientele în borcane pentru că după ce vom pune saramura se vor mai strânge.

Când avem toate borcanele umplute, turnăm apă rece în ele, apoi scurgem apa, cu mare grijă și măsurăm cantitatea de apă. Punem apa într-o oală și adăugăm la fiecare litru de apă 25 de grame de sare pentru murături, neiodată.

Punem oala cu apă și sare pe foc, adăugăm piperul și semințele de muștar și fierbem saramura pentru 5-6 minute. Amestecăm cu o spatulă până când se topește sarea. Apoi, lăsăm saramura să se tempereze 5-6 minute și așezăm borcanele într-o tavă metalică. Turnăm saramura fierbinte peste ingredientele din borcane, apoi le acoperim cu capacele, fără a le înfileta.

Le lăsăm așa în cămară 1-2 zile. În acest timp, saramura se va tulbura, iar la suprafață se va forma spumă. Nu îndepărtăm spuma, dar a doua, sau a treia zi adăugăm câte o lingură de oțet în fiecare borcan și închidem capacele ermetic. Trecem borcanele în cămară și le lăsăm 3-4 săptămâni, apoi putem gusta castraveți murați.