FASOLE BATUTA

70 min

mediu

5 portii

 

 

Nu-mi aduc aminte de cand n-am mai facut o fasole bauta .Am mancat-o cu mare pofta cu niste muraturi asortate , absolut delicioase .

 

 

 

Ingrediente :

  • 500 g fasole uscata
  • un morcov
  • o ceapa
  • o jumatate de radacina de telina
  • 5-6 linguri de floarea soarelui
  • 2 catei mari de usturoi
  • sare dupa gust

 

  • 2 cepe mari
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 linguri bulion concentrat
  • 2-300 ml suc de rosii
  • sare dupa gust
  • un varf de lingurita de zahar
  • marar (uscat am avut eu )

Mod de preparare fasole batuta

 

Fasolea se alege de impuritati,se spala in cateva ape si se lasa la inmuiat peste noapte.A doua zi o clatim bine si o punem la fiert in apa cat sa o acopere de o palma pentru aproximativ o ora ,impreuna cu morcovul ,ceapa si telina tocate mare .Cand a inceput sa se inmoaie adaugam si o lingurita de sare.

Cand este fiarta,scurgem fasolea de apa in care a fiert ,pastrand deoparte o cana si o pasam cu un mixer vertical sau o dam prin masina de tocat impreuna cu legumele cu care a fiert (ii va da un gust mult mai bun).

Usturoiul il trecem prin presa il pisam bine intr-un mojar apoi il amestecam cu ulei (cele 5-6 linguri ).Punem cate o lingura in fasole si amestecam pana se incorporeaza;la fel procedam pana terminam „mujdeiul „:) .Saram dupa gust.

fasole batuta 009

Cat fierbe fasolea,pregatim prajeala.O fasole batuta fara prajeala nu are farmec si-n plus ii da si gustul acela grozav.

Incingem uleiul intr-o tigaie si calim ceapa la foc mic amestecand des in ea sa nu se coloreze.Eu o sarez de la inceput,astfel scoate apa din ea si ajuta sa nu se arda.Cand ceapa s-a inmuiat ( nu o las sa se coloreze deloc ) eu adaug bulionul si sucul de rosii,apoi zaharul pentru a corecta aciditatea rosiilor,sarez dupa gust si mai adaug si niste marar pentru aroma.Fireb 10 minute pana mai scade sosul format si sting focul.

fasole batuta 005

 

Punem in farfurii fasole batuta si deasupra cateva linguri de „prajeala „.Asortati cu niste muraturi si paine proaspata.Absolut grozava mancarica si este potrivita si pentru perioadele de post.Pofta buna !

fasole batuta 011

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *