Aluaturi dulci

Ștrudel cu dovleac și nuci

Pentru porția de desert din zilele răcoroase de toamnă, un ștrudel cu dovleac și nuci este chiar perfect.

Este sezonul dovlecilor și nu ezităm să-i includem în preparatele noastre pentru că prea buni sunt. Ne oferă atât gust și aromă deosebite, dar și culoare tare plăcută. Pe lângă acestea mai au și multiple beneficii asupra sănătății organismului.

De cum apar dovlecii plăcintari pe piață ne obsedează gustul lor copți cu scorțișoară și savurați cu miere.

Vedeți aici cum se prepară rețeta pentru dovleac copt cu miere și scorțișoară!

Și după ce ne satisfacem pofta cu dovleacul copt, preparăm mult adorata supă cremă de dovleac. Este o supă savuroasă, mai ales servită cu crutoane aromate!

Nu în ultimul rând urmează deserturile cu dovleac. Acestea au mare succes indiferent că sunt plăcinte, tarte, prăjituri sau torturi. Da, chiar și torturi preparăm cu dovleac.

Vedeți aici și rețeta de tort cu cremă de dovleac copt!

Cum se prepară rețeta de ștrudel cu dovleac și nuci

Pentru rețeta de față pregătim un aluat de foi subțiri de plăcintă, simplu și ușor. În schimb umplutura are o combinație irezistibilă de dovleac caramelizat și nuci amestecate cu scorțișoară. Este foarte gustoasă și consistentă această combinație. Merită să încercați rețeta!

Iar dacă doriți mai multe rețete cu dovleac, vă invit să descoperiți pe blog o întreagă colecție de rețete. Tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și le descoperiți pe toate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ștrudel cu dovleac și nuci.

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe un platou alb și pe farfuriuță

Gătește Ștrudel cu dovleac și nuci

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

30

Ștrudel cu dovleac și nuci porționat pe o farfurie gri așezată pe un suport metalic

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 gr făină
  • 125 ml de apă
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură de oțet
  • un vârf de linguriță cu sare
  • 25-30 gr de unt pentru uns aluatul
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg miez de dovleac
  • 150 gr de zahăr
  • 25 gr de unt
  • 100 gr miez de nucă măcinat
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului care se va odihni la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătim dovleacul și celelalte ingrediente pentru umplutură.

Cum preparăm aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci

Punem apa cu uleiul și oțetul într-un vas, la încălzit. Amestecăm și lăsăm lichidul să se încălzească doar puțin. Într-un bol amestecăm făina trecută prin sită cu sarea. Începem să picurăm din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amestecăm cu o spatulă până când se formează aluatul.

Aluatul nu trebuie să fie tare, dar nici moale. Îl frământăm puțin și pe masa de lucru presărată cu făină.

Apoi, îl punem într-un bol de sticlă și îl acoperim cu o folie de prospețime. Punem bolul la frigider și lăsăm aluatul să se odihnească cel puțin o oră.

Cum preparăm umplutura pentru ștrudel

Tăiem dovleacul în felii și îndepărtăm semințele și coaja. Apoi tăiem feliile de dovleac în cuburi micuțe. Punem într-o crăticioară zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Amestecăm până când se topesc untul și zahărul și adăugăm cuburile de dovleac. Le caramelizăm pentru 10-12 minute, amestecându-le pentru a nu se arde și a se carameliza uniform.

Măcinăm nuca, o amestecăm cu scorțișoara apoi adăugăm amestecul peste cuburile de dovleac. Din nou amestecăm bine toate ingredientele și acoperim cratița cu un capac pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul rezultat.

Asamblăm și coacem ștrudel cu dovleac și nuci

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem bolul de la rece și punem aluatul pe masa de lucru pe care am presărat puțină faină. Împărțim aluatul în trei părți. Împărțim și umplutura tot în trei părți.

Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie de aproximativ 35/50 cm. Cu o pensulă de patiserie, ungem foile cu unt topit  și răcit. Întindem cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste aluat și rulăm strâns.

Punem rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

Le lăsăm să se tempereze, le pudrăm cu zahăr, le porționăm și le savurăm cu poftă alături de cei dragi.