Gătește Aluat pentru crustă de mini tarte
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
50
Ingrediente
- Pentru 50 de mini tarte:
- 400-420 gr de făină
- 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
- 1 ou
- 200 gr de smântână acră
- 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de oțet
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Trecem printr-o sită deasă 400 gr de făină într-un bol încăpător și creăm o adâncitură la mijloc. Punem acolo oul, smântâna, un praf de sare, untul moale tăiat în bucăți mai mici și bicarbonatul stins în oțet
Amestecăm rapid toate ingredientele, folosind mixerul cu brațele pentru aluaturi, sau frământând cu vârfurile degetelor.
Frământăm aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină, până când se omogenizează bine și nu mai este lipicios. Vor mai intra la frământat aproximativ 20 gr de făină.
Dăm formă sferică aluatului, îl punem în bol și îl acoperim cu folie de prospețime. Îl lăsăm la rece pentru aproximativ o oră, apoi modelăm din el mici biluțe cât să acopere jumătate din capacitatea formelor de mini tarte, ale presei.
Aluatul poate fi folosit atât la realizarea crustelor cu ajutorul formelor de copt electrice sau metalice, care se așază pe flacăra aragazului. Noi avem diferite forme de copt metalice, de folosit pe flacăra aragazului cum sunt și cele pentru nuci umplute, pentru sărățele sau goffre.
Ungem interiorul formelor pentru cruste de mini tarte cu puțin ulei. Încingem presa pe flacăra de la aragaz, aprinsă la intensitate medie, apoi punem biluțele din aluat pentru crustă de mini tarte în locașurile presei.
Închidem presa și o ținem pe flacără, întorcând-o de pe o parte pe cealaltă, până când crustele de mini tarte sunt rumenite și se desfac ușor din forme.
După coacere și răcire, crustele se pot păstra în pungi de hârtie, sau în cutii metalice cu capac, la loc răcoros, până la două săptămâni.
COMENTARII