Aluaturi sărate

Aluat pentru crustă de mini tarte

Din categoria rețetelor de aluaturi preparate în casă, azi avem o minunată rețetă de aluat pentru crustă de mini tarte. Aluatul se poate folosi atât la mini tarte dulci cât și la cele sărate.

Foarte bine vor arăta mini tartele pe platourile cu preparate festive!

Iar dacă vă întrebați cu ce puteți umple crustele în variantă sărată, avem o mulțime de idei pentru a vă răspunde. Puteți prepara tot felul de salate cu maioneze sau fără: de ciuperci, de ton, de crudități, etc. Și salata de icre merge de minune servită în aceste cruste de mini tarte.

Vedeți aici rețeta pentru salata de ciuperci cu piept de pui și maioneză.

Dar puteți prepara și această rețetă de  salată de ciuperci cu ton și castraveciori acri. Puteți face orice combinație doriți pentru o astfel de salată.

Crustele pentru mini tarte sărate le mai puteți umple și cu cremă de brânză, cu cremă de avocado și iaurt, etc.

Cum se prepară rețeta de aluat pentru crusta de mini tarte

 

Aluatul pentru aceste cruste este asemănător cu cel pentru crusta clasică de tartă. Sunt mai multe rețete pentru astfel de aluaturi, noi cel mai des o folosim pe cea de azi.  Este un aluat fraged cu ou, unt și smântână. Smântâna se mai poate înlocui și cu iaurt, iar untul se poate înlocui și cu untură. Există și varianta de post a acestei rețete pe care o vom prezenta în curând.

Vedeți aici și rețeta pentru aluat simplu de tartă, unde este prezentată în mai multe moduri. Mai găsiți pe blog și alte rețete de aluaturi preparate în casă.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de aluat pentru crusta de mini tarte.

Cruste de mini tarte pe un suport de lemn, unele umplute cu cremă de brânză, altele goale

Gătește Aluat pentru crustă de mini tarte

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

50

Cruste pentru mini tarte pe un tocător de lemn, alături de un bol cu cremă

Ingrediente

  • Pentru 50 de mini tarte:
  • 400-420 gr de făină
  • 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
  • 1 ou
  • 200 gr de smântână acră
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de oțet
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Trecem printr-o sită deasă 400 gr de făină într-un bol încăpător și creăm o adâncitură la mijloc. Punem acolo oul, smântâna, un praf de sare, untul moale tăiat în bucăți mai mici și bicarbonatul stins în oțet

Amestecăm rapid toate ingredientele, folosind mixerul cu brațele pentru aluaturi, sau frământând cu vârfurile degetelor.

Frământăm aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină, până când se omogenizează bine și nu mai este lipicios. Vor mai intra la frământat aproximativ 20 gr de făină.

Dăm formă sferică aluatului, îl punem în bol și îl acoperim cu folie de prospețime. Îl lăsăm la rece pentru aproximativ o oră, apoi modelăm din el mici biluțe cât să acopere jumătate din capacitatea formelor de mini tarte, ale presei.

Aluatul poate fi folosit atât la realizarea crustelor cu ajutorul formelor de copt electrice sau metalice, care se așază pe flacăra aragazului. Noi avem diferite forme de copt metalice, de folosit pe flacăra aragazului cum sunt și cele pentru nuci umplute, pentru sărățele sau goffre.

Ungem interiorul formelor pentru cruste de mini tarte cu puțin ulei. Încingem presa  pe flacăra de la aragaz, aprinsă la intensitate medie, apoi punem biluțele din aluat pentru crustă de mini tarte în locașurile presei.

Închidem presa și o ținem pe flacără, întorcând-o de pe o parte pe cealaltă, până când crustele de mini tarte sunt rumenite și se desfac ușor din forme.

După coacere și răcire, crustele se pot păstra în pungi de hârtie, sau în cutii metalice cu capac, la loc răcoros, până la două săptămâni.