Dulciuri

Chec șah cu ciocolată și zmeură

Dacă vreți să-i impresionați pe cei dragi cu un desert delicios și spectaculos, avem pentru voi o rețetă de chec șah cu ciocolată și zmeură. Este o rețetă interesantă atât ca mod de preparare cât și ca aspect al checului.

Checurile nu se prepară greu, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai populare pentru deserturi. Însă atunci când dorim să ieșim puțin din sfera clasicului, mai adăugăm și alte ingrediente care dau savoare și culoare checurilor.

Un exemplu de astfel de chec îl puteți descoperi la rețeta de chec în trei culori.  Checul iese pufos și frumos colorat. Se folosesc ingrediente naturale pentru a obține culorile respective, precum pudra de cacao și turmeric.

Un alt exemplu de chec spectaculos și foarte delicios îl puteți descoperi la rețeta de chec umed, cu fructe de pădure și glazură fructată. Fructele multicolore adăugate în interiorul checului oferă acestuia spectacol de culoare și savoare. Iar glazura adăugată desăvârșește gustul și aspectul checului.

Cum preparăm rețeta de chec șah cu ciocolată și zmeură

Pentru rețeta de față vom prepara două checuri mai micuțe, pe care le vom secționa și monta sub formă de șah. Un chec îl preparăm simplu, cu cacao, iar al doilea chec îl preparăm cu gem de zmeură. Iar pentru o aromă deosebită, putem folosi, opțional și puțin lichior de zmeură.

După montarea checului în formă de șah îl îmbrăcăm în ciocolată și îl decorăm după propria imaginație.

Și dacă doriți o rețetă de chec mai de sezon, vă recomandăm rețeta de chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Este delicios, este foarte aromat și are un aspect deosebit. Nucile se combină foarte bine cu perele, iar scorțișoara le acompaniază armonios.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de chec de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec șah cu ciocolată și zmeură.

Chec șah cu ciocolată și zmeură porționat pe platou și pe farfurie

Gătește Chec șah cu ciocolată și zmeură

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Chec șah cu ciocolată și zmeură porționat pe platou și pe farfurie

Ingrediente

  • Pentru checul cu cacao:
  • 2 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 50 gr făină
  • 50 gr unt topit
  • 15 gr pudră de cacao.
  • Pentru checul cu zmeură:
  • 2 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 50 gr unt topit
  • 2 linguri de gem de zmeură
  • 100 gr făină
  • 1/4 linguriță cu praf de copt.
  • Pentru umplutură:
  • 175 gr gem de zmeură.
  • Pentru însiropat:
  • 200 ml apă
  • 25 gr zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom
  • lichior de zmeură.
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 150 ml frișcă lichidă.
  • Pentru decor:
  • ciocolată răzuită
  • cireșe confiate.

 

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluaturilor pentru cele două checuri. Modul de preparare este același, doar că în aluatul pentru checul cu zmeură adăugăm gem, iar în celălalt adăugăm pudră de cacao.

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim două tăvi de chec clasice, pe care le tapetăm cu hârtie de copt.

Cum preparăm chec cu cacao și chec cu zmeură

Separăm albușurile de gălbenușuri și pentru un chec, și pentru celălalt. Albușurile le mixăm spumă presărate cu sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când bezeaua capătă fermitate. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu untul topit și răcit. Omogenizăm compozițiile. Până aici pașii au fost identici pentru ambele checuri.

Pentru checul cu cacao amestecăm făina cu pudra de cacao și trecem amestecul prin sită. Încorporăm acest amestec treptat, în aluatul de chec. Întindem aluatul în tava pregătită. Checul cu cacao nu necesită praf de copt.

Pentru checul cu zmeură, adăugăm treptat gemul de zmeură și omogenizăm aluatul folosind o spatulă. Apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită. Omogenizăm ușor aluatul și îl întindem în tava pregătită. Acest chec necesită ajutat cu puțin praf de copt să se dezvolte în timpul coacerii, pentru că gemul de zmeură trage aluatul în jos.

Coacem cele două checuri pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Le lăsăm să se răcească și preparăm siropul cu esență de rom, prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea la final a esenței.

Cum formăm deliciosul chec șah cu ciocolată și zmeură

Pentru a monta checul în formă de șah mai întâi aducem la același nivel ambele checuri, secționând din vârfurile lor, pentru a a fi uniforme. Apoi le secționăm în două părți, pe vertical. Părțile de chec cu cacao le siropăm cu siropul fiert și răcit. Părțile de chec cu zmeură le siropăm ușor cu lichior de zmeură. Acest pas este opțional, oricum checul cu zmeură este ușor umed, nu necesită neapărat siropare.

Apoi unim secțiunile de checuri în formă de șah, lipindu-le între ele cu gem de zmeură.

Pentru glazură topim ciocolata ruptă în frișca lichidă, încălzită. Amestecăm până la omogenizare. Glazurăm checul șah cu ciocolata și îl decorăm după propria imaginație.

Spor și poftă bună!