Tarte / Cheesecake

Tartă Tatin cu pere și scorțișoară

Dacă vă plac perele și căutați rețete de deserturi în care să le includeți, treceți pe listă și rețeta de tartă Tatin cu pere și scorțișoară. Este o rețetă simplă, inspirată din bucătăria franceză.

Nu este o tartă clasică, este una cu aluat pufos precum cel de pandișpan. Este o rețetă de tartă răsturnată, al cărui blat se însiropează delicios cu sirop de la prepararea perelor.

Despre tarta Tatin am povestit mai multe la rețeta de tartă Tatin cu gutui și nuci. Aceasta este o tartă de toamnă cu un amestec delicios de gusturi și arome.

Iar dacă doriți o rețetă de tartă asemănătoare cu rețeta clasică, franțuzească, puteți încerca rețeta de tartă Tatin cu mere caramelizate. Este simplă și ușor de preparat, este savuroasă și are un aspect spectaculos.

Bineînțeles că putem prepara o astfel de tartă cu fructele preferate.  Merele sunt cele mai la îndemână fructe pe care le găsim în piață pe tot parcursul anului. Dar putem folosi orice fructe de sezon, cu condiția să nu fie foarte suculente.

Cum preparăm rețeta de tartă Tatin cu pere și scorțișoară

După cum am amintit mai sus, aluatul pentru tartă se prepară asemănător cu cel pentru pandișpan. Textura acestuia va trebui să fie puțin mai consistentă, pentru a se menține perfect și după răsturnare.

Perele le vom secționa în jumătăți, le curățăm de coajă și îndepărtăm cotoarele. Apoi le caramelizăm ușor într-un sirop cu scorțișoară. Aluatul se va adăuga peste perele caramelizate, iar după coacere tarta se va răsturna invers.

Este o tartă care cucerește atât prin gust, cât și prin aspect.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de tarte delicioase cu fructe, dacă mai căutați inspirație.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă Tatin cu pere și scorțișoară.

Tartă Tatin cu pere și scorțișoară porționată, alături de pere proaspete

Gătește Tartă Tatin cu pere și scorțișoară

Timp de preparare

25 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de tartă pe o farfurie, alături de platoul cu tarta secționată și pere proaspete

Ingrediente

  • Pentru umplutura tartei:
  • 8-10 pere mai micuțe
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 1 lingură de apă
  • 100 gr unt
  • 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 125 gr făină
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea perelor  pe care le spălăm, le ștergem și le secționăm în jumătăți pentru a le îndepărta cotoarele. Apoi le curățăm de coajă și le stropim imediat cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Punem zahărul la caramelizat într-o tigaie sau o cratiță cu diametrul de 28-30 cm. Agităm ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde. Apoi adăugăm untul și pudra de scorțișoară, dar și apa. Amestecăm pentru a se topi untul și adăugăm jumătățile de pere. Caramelizăm ușor perele doar până când încep să se pătrundă. Stingem focul și lăsăm perele caramelizate să se răcească împreună cu siropul format.

Între timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim aluatul de tartă.

Mixăm albușurile separate de gălbenușuri și presărate cu sare, până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat zahărul și le mixăm continuu până când se transformă în bezea. Gălbenușurile le amestecăm cu zahărul vanilat și le încorporăm în bezea. Apoi încorporăm treptat făina.

Întindem aluatul obținut în strat uniform peste perele caramelizate și așezate cu partea secționată la baza tigăii. Introducem tigaia în cuptorul încălzit și coacem delicioasa tartă Tatin cu pere și scorțișoară pentru 25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După stingerea focului, scoatem tava cu tarta din cuptor și o așezăm pe un grătar de răcire. O lăsăm să se tempereze 10 minute, apoi o răsturnăm pe un platou.

Punem platoul cu tarta la rece pentru câteva ore, pentru a se scurge siropul în interiorul blatului de tartă.

Porționăm tarta după răcirea completă. Este foarte delicioasă servită rece.

Spor și poftă bună!