Gătește Tartă Tatin cu pere și scorțișoară
Timp de preparare
25 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru umplutura tartei:
- 8-10 pere mai micuțe
- sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr zahăr
- 1 lingură de apă
- 100 gr unt
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
- Pentru blat:
- 4 ouă
- 100 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilat
- 125 gr făină
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea perelor pe care le spălăm, le ștergem și le secționăm în jumătăți pentru a le îndepărta cotoarele. Apoi le curățăm de coajă și le stropim imediat cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.
Punem zahărul la caramelizat într-o tigaie sau o cratiță cu diametrul de 28-30 cm. Agităm ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde. Apoi adăugăm untul și pudra de scorțișoară, dar și apa. Amestecăm pentru a se topi untul și adăugăm jumătățile de pere. Caramelizăm ușor perele doar până când încep să se pătrundă. Stingem focul și lăsăm perele caramelizate să se răcească împreună cu siropul format.
Între timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim aluatul de tartă.
Mixăm albușurile separate de gălbenușuri și presărate cu sare, până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm treptat zahărul și le mixăm continuu până când se transformă în bezea. Gălbenușurile le amestecăm cu zahărul vanilat și le încorporăm în bezea. Apoi încorporăm treptat făina.
Întindem aluatul obținut în strat uniform peste perele caramelizate și așezate cu partea secționată la baza tigăii. Introducem tigaia în cuptorul încălzit și coacem delicioasa tartă Tatin cu pere și scorțișoară pentru 25 de minute, la 180 de grade Celsius.
După stingerea focului, scoatem tava cu tarta din cuptor și o așezăm pe un grătar de răcire. O lăsăm să se tempereze 10 minute, apoi o răsturnăm pe un platou.
Punem platoul cu tarta la rece pentru câteva ore, pentru a se scurge siropul în interiorul blatului de tartă.
Porționăm tarta după răcirea completă. Este foarte delicioasă servită rece.
Spor și poftă bună!
COMENTARII