Tarte / Cheesecake

Tartă Tatin cu gutui și nuci

Dacă nu ați încercat gutuile caramelizate în deserturi, vă recomandăm o rețetă de tartă Tatin cu gutui și nuci, care le pune în valoare gustul delicios.

Tarta Tatin este un desert celebru din bucătăria franțuzescă, a cărei rețetă a fost creată accidental  la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron în anii 1880. Hotelul era condus de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin. Se povestește că Stéphanie Tatin, se ocupa cu precădere de bucătăria restaurantului, iar într-o zi a dorit să prepare o plăcintă tradițională cu mere. Însă fiind o zi foarte solicitată, a caramelizat merele în unt și zahăr prea mult timp. Atunci ea a dorit să salveze desertul adăugând aluat deasupra merelor și a mai introdus cratița la cuptor pentru a se prepara și aluatul. Apoi a întors desertul invers, iar merele caramelizate au  arătat foarte bine peste blatul inundat de siropul lor. Oaspeții hotelului au apreciat maxim desertul.

De atunci rețeta a devenit celebră în toată Franța, iar mai apoi și în celelalte bucătării internaționale. Ca orice altă rețetă și aceasta a fost adaptată atât cu alte fructe cât și cu legume sau alte ingrediente. Noi vă prezentăm varianta cu gutui, că tot este sezonul lor.

Și tot din categoria deserturilor cu aceste fructe delicioase de toamnă vă mai recomandăm și rețeta de negresă cu gutui din compot și nuci. Iar dacă nu aveți compotul de gutui preparat, puteți fierbe rapid 2-3 gutui tăiate în cuburi în apă cu zahăr. Puteți adăuga și vanilie sau scorțișoară, pentru o aromă mai deosebită.

Și vă mai recomandăm de pe blog rețeta de tartă cu gutui caramelizate și sos caramel. Este absolut delicioasă și nu se prepară greu deloc.

Cum preparăm rețeta de tartă Tatin cu gutui și nuci

Pentru rețeta de față, înlocuim merele din rețeta originală cu gutui pe care le caramelizăm în unt cu zahăr. Iar pentru bază preparăm un blat cu nuci. Nu va lipsi nici scorțișoara care se combină armonios atât cu gutuile, cât și cu nucile.

Puteți garnisi tarta cu frișcă sau cu o altă cremă, Dar este delicioasă și simplă, pentru că gutuile au un gust deosebit și aromă cuceritoare.

Iar dacă doriți o rețetă de desert mai complex cu gutui, vă recomand rețeta de prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Este un desert cu

gust dulce-acrișor și aromă de gutui cu scorțișoară. Iar aluatul delicios, cu un aspect plăcut, zebrat, preparat cu nucă și scorțișoară.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi cu arome toamnă de unde vă puteți inspira.

Și dacă sunteți în căutare de cât mai multe rețete cu dovleac, descoperiți pe blog o întreagă colecție de rețete, din toate categoriile. Doart tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și veți ajunge la ele.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă Tatin cu gutui și nuci.

Tartă Tatin cu gutui și nuci porționată pe platou și pe farfurie

Gătește Tartă Tatin cu gutui și nuci

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă Tatin cu gutui și nucipe platou, alături de un bol cu frișcă și gutui proaspete

Ingrediente

  • Pentru umplutura tartei:
  • 2 gutui medii
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 100 gr unt
  • 1/2 linguriță pudră de scorțișoară.
  • Pentru blat:
  • 2 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr făină
  • 50 gr nuci măcinate
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea gutuilor  pe care le spălăm bine și le secționăm în sferturi pentru a le îndepărat cotoarele. Apoi le curățăm de coajă și tăiem fiecare sfert de gutuie în 3-4 felii. Stropim imediat feliile de gutui cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Apoi, luăm o tigaie cu diametrul de 28-30 cm și punem zahărul la caramelizat. Agităm ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde. Apoi adăugăm untul și pudra de scorțișoară. Amestecăm pentru a se topi untul și adăugăm feliile de gutui. Caramelizăm bine feliile de gutui întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când încep să se înmoaie și să se coloreze frumos. Stingem focul și lăsăm gutuile caramelizate deoparte, să se răcească.

Între timp pregătim compoziția pentru blat și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm un pic de sare peste albușuri. Le amestecăm până când devin spumoase, apoi adăugăm zahărul și le transformăm în bezea. Adăugăm, pe rând: gălbenușurile, făina și nucile măcinate fin.

Omogenizăm compoziția și o întindem uniform peste gutuile caramelizate din tigaie. Introducem tigaia în cuptor și coacem delicioasa tartă Tatin cu gutui și nuci pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, o lăsăm să se tempereze 10 minute, apoi o răsturnăm pe un platou.

O lăsăm să se răcească bine pentru a o putea porționa frumos. Este delicioasă, mai ales servită cu frișcă, sau cu o cupă de înghețată.