Gătește Pâine împletită pentru masa de Paște
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
1
Ingrediente
- 550 gr făină
- 25 gr drojdie proaspătă(sau 7 g uscată)
- 1 lingură de zahăr
- 300 ml lapte cald
- 50 ml ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 1 ou pentru uns
- susan alb și negru.
Mod de preparare
Într-un bol de frământare punem făina trecută prin sită și o amestecăm cu drojdia uscată. Dacă folosim drojdie proaspătă, o dizolvăm cu puțin lapte cald și o lingură de zahăr. Apoi o adăugăm în centrul făinii și așteptăm să apară bule de aer la suprafața ei.
Într-un alt bol amestecăm laptele cald cu uleiul, zahărul și sarea. Omogenizăm bine amestecul și turnăm puțin câte puțin peste făina din bol, amestecând continuu pentru omogenizare. Apoi frământăm aluatul timp de 10 minute, pentru a deveni moale și nelipicios.
Acoperim bolul cu folie și lăsăm aluatul la dospit timp de 40 de minute. Apoi împărțim aluatul în șase părți pe care le modelăm sub formă de rulouri și le împletim. Dăm formă rotundă împletiturii, și o așezăm în tavă, pe hârtie de copt.
Acoperim cu folie de prospețime minunata pâine împletită pentru masa de Paște și o mai lăsăm la dospit timp de 30-40 de minute.
Apoi, ungem pâinea cu ou bătut și presărăm semințe peste ea. Coacem pâinea în cuptorul încălzit la 200 de grade, pentru 10 minute, după care reducem temperatura la 175 de grade Celsius și mai coacem pâinea pentru 25-30 de minute.
Ne vom bucura de o pâine frumoasă care va fi așezată în mijlocul mesei festive.
Spor și poftă bună.
COMENTARII