Aluaturi dulci

Puișori din aluat de cozonac

Pentru a-i impresiona pe cei mici cu preparate spectaculoase, puteți prepara această rețetă de puișori din aluat de cozonac.

Puteți prepara mai mult aluat de cozonac și opriți din el și pentru modelarea puișorilor. De fapt, pentru 5-6 puișori folosiți aluat cât pentru un cozonac clasic.

Dar puteți să-i preparați și sărați, din aluat de pâine, Merg de minune dimineața la micul dejun, sau în pachețelele copiilor.

Puteți să-i preparați folosind rețeta clasică a batoanelor cu miere și mac – Vedeți aici rețeta.

Și tot din categoria rețetelor de aluaturi dulci pe care le puteți prepara pentru micul dejun, vă mai recomand și rețeta de inimioare pufoase cu gem și nutella. Sunt preparate tot dintr-un aluat dospit ca și cel de cozonac.

Din același aluat mai găsiți pe blog și o rețetă de brioșe cu unt de arahide. Sunt simple de preparat, dar au un mod mai special de formare.

Cum se prepară rețeta de puișori din aluat de cozonac

Puișorii din aluat dulce se formează foarte simplu. După ce se dospește aluatul se modelează în șnururi care se decupează și se înnoadă ca o sfoară. Apoi se modelează frumos capetele puișorilor rotunde și cu cioc, iar coada se aplatizează și se crestează în câteva locuri.

Se ung cu ou pentru un aspect frumos și auriu, exact cum sunt puișorii. Aluatul se poate umple la interior cu stafide, cu nuci, sau cu rahat, ca și cozonacul. Dar se poate lăsa și simplu, pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Se aromatizează și se îndulcește după gust.

Găsiți pe blog mai multe rețete de aluaturi dulci de unde vă puteți inspira pentru răsfățul celor dragi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de puișori din aluat de cozonac.

Trei puișori din aluat de cozonac pe un coșuleț și doi pe un ștergar, alături de crenguțe cu flori de prun

Gătește Puișori din aluat de cozonac

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

5

Doi puișori din aluat de cozonac într-un coșuleț, alături de alți trei puișori lângă coșuleț și crenguțe cu flori

Ingrediente

  • Pentru 5 puișori:
  • 450-500 gr făină
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 2 ouă
  • 175 ml lapte
  • 75 gr zahăr
  • 75 gr unt gras
  • 2 ml esență de vanilie
  • 2 ml esență de rom
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4 linguriță de sare
  • stafide mici, brune
  • 1 gălbenuș de ou + 1/2 linguriță de lapte pentru uns

Mod de preparare

Pentru a pregăti aluatul, mai întâi amestecăm drojdia cu o linguriță de sare și două linguri de lapte până când se diluează.  În bolul mixerului cernem făina și facem o adâncitură la mijloc. Punem acolo drojdia lichefiată și o lăsăm 10-12 minute să se activeze.

Între timp topim restul de zahăr și sarea în laptele cald și de asemeni topim untul. Punem peste drojdia activată mai întâi cele două ouă amestecate și amestecăm ușor cu mixerul. Apoi turnăm treptat din laptele cald, alternând cu untul topit și temperat, în timp ce amestecăm toate ingredientele din bol folosind mixerul cu cârligul pentru aluaturi.

Frământăm bine aluatul până când este compact și nelipicios. Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul.

Apoi, împărțim aluatul în cinci părți egale pe care le modelăm sub formă de șnururi cu lungimea de aproximativ 10-12 cm.

Înnodăm șnururile de aluat ca pe sfoară și la un capăt formăm o biluță din aluat și modelăm ciocul. Formăm ochii din stafide brune, mai micuțe.

Capătul celălalt de aluat îl aplatizăm puțin și îl crestăm în 3-4 locuri să imităm codițele puilor.

Așezăm puișorii astfel formați în tava cuptorului și îi ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.

Îi coacem pentru 35-40 de minute la 175 de grade, nu înainte de a încălzi cuptorul.

Urmărim atent coacerea delicioșilor puișori din aluat de cozonac pentru a nu se rumeni în exces. În ultimele 10 minute așezăm o coală albă peste puișori pentru a mai diminua din rumenirea lor.