Pâine / Pizza

Pâine împletită pentru masa de Paște

Pe lângă cozonaci, pască și alte delicii tradiționale, ne place să mai preparăm și rețeta de pâine împletită pentru masa de Paște. Este o pâine albă și pufoasă, dar și foarte frumoasă așa împletită și decorată cu susan sau cu mac.

Odată cu pâinea mai preparăm și colaci de casă pentru împărțit – vedeți aici rețeta. Se prepară din același aluat de pâine, dar necesită puțin mai mult timp pentru modelarea lor. Colacii mai pot fi preparați și sub formă de chifle.

Și tot pentru Sărbătorile Pascale mai puteți prepara și rețeta de puișori din aluat de cozonac. Puteți prepara mai mult aluat de cozonac și opriți din el și pentru modelarea puișorilor. De fapt, pentru 5-6 puișori folosiți aluat cât pentru un cozonac clasic. Pe aceștia mai puteți să-i preparați și sărați, din aluat clasic de pâine. Sunt ideali de servit dimineața, la micul dejun, sau puși în pachețelele copiilor.

Cum preparăm rețeta de pâine împletită pentru masa de Paște

Aluatul pentru pâinea de azi se prepară cu lapte și cu ulei de măsline. Dar aceste ingrediente pot fi înlocuite și cu apă și ulei clasic. Se împletește în 6, apoi se așază frumos în tavă, sub formă rotundă. O mai puteți împleti și în patru și o modelați sub formă de inel. Dacă aveți o tavă pentru guguluf, o puteți coace în ea.  Nu este o rețetă stas pentru o astfel de pâine, o poate împleti fiecare după propria imaginație.

Înainte de coacere, ungem pâinea cu ou și o decorăm cu semințe.

Tot pentru mesele Sărbătorilor Pascale avem o colecție de rețete pe blog, adunate în același articol – vedeți aici rețetele.

Dar găsiți pe blog rețete culinare din toate categoriile de preparate, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pâine împletită pentru masa de Paște.

Pâine împletită pentru masa de Paște, feliată pe un covoraș alb, dantelat

Gătește Pâine împletită pentru masa de Paște

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

1

Pâine împletită pentru masa de Paște cu două ouă roșii

Ingrediente

  • 550 gr făină
  • 25 gr drojdie proaspătă(sau 7 g uscată)
  • 1 lingură de zahăr
  • 300 ml lapte cald
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1 ou pentru uns
  • susan alb și negru.

Mod de preparare

Într-un bol de frământare punem făina trecută prin sită și o amestecăm cu drojdia uscată. Dacă folosim drojdie proaspătă, o dizolvăm cu puțin lapte cald și o lingură de zahăr. Apoi o adăugăm în centrul făinii și așteptăm să apară bule de aer la suprafața ei.

Într-un alt bol amestecăm laptele cald cu uleiul, zahărul și sarea. Omogenizăm bine amestecul și turnăm puțin câte puțin peste făina din bol, amestecând continuu pentru omogenizare. Apoi frământăm aluatul timp de 10 minute, pentru a deveni moale și nelipicios.

Acoperim bolul cu folie și lăsăm aluatul la dospit timp de 40 de minute. Apoi împărțim aluatul în șase părți pe care le modelăm sub formă de rulouri și le împletim. Dăm formă rotundă împletiturii, și o așezăm în tavă, pe hârtie de copt.

Acoperim cu folie de prospețime minunata pâine împletită pentru masa de Paște și o mai lăsăm la dospit timp de 30-40 de minute.

Apoi, ungem pâinea cu ou bătut și presărăm semințe peste ea. Coacem pâinea în cuptorul încălzit la 200 de grade, pentru 10 minute, după care reducem temperatura la 175 de grade Celsius și mai coacem pâinea pentru 25-30 de minute.

Ne vom bucura de o pâine frumoasă care va fi așezată în mijlocul mesei festive.

Spor și poftă bună.