Gătește Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Timp de preparare
50 min
Nivel
complex
Porții
1
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 g făină tip 000
- 100 g zahăr
- 100 g unt topit
- 2 ouă
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 200 ml lapte călduț
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare.
- Pentru umplutură:
- 150 g nuci măcinate grosier
- 100 g migdale măcinate
- 100 g stafide hidratate în lichior (grappa sau rom)
- 50 g fructe confiate
- 2 linguri cacao
- 2 linguri pesmet
- 100 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 ou pentru legarea umpluturii.
- Pentru decor:
- 1 ou bătut pentru uns
- zahăr tos sau pudră.
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț, adaugă 1 lingură de zahăr și puțină făină. Lasă maiaua să crească 10-15 minute.
Adaugă restul ingredientelor pentru aluat: zahărul, ouăle, untul topit, coaja de lămâie și praful de sare. Frământă un aluat elastic și neted. Lasă-l la dospit 1-2 ore, până își dublează volumul.
Pregătirea umpluturii.
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură, asigurându-te că se leagă bine. Gustă pentru a ajusta cantitatea de zahăr sau lichior, dacă este necesar.
Formarea și coacerea cozonacului.
Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară. Întinde umplutura uniform peste aluat. Rulează aluatul strâns, formând o spirală.
Pune spirala într-o formă rotundă unsă sau pe o tavă, modelând-o într-o formă de melc. Lasă la dospit 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge deliciosul cozonac Gubana cu ou bătut și pune-l în cuptor pentru 40-50 de minute sau până când capătă o crustă aurie.
Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l decora cu zahăr și a-l porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII