Muffins / Cupcakes

Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată

Printre cozonacii pe care îi preparați de sărbători sau pentru diferite evenimente speciale, încercați și o rețetă de brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată. Sunt ca niște cozonăcei mai micuți, savuroși și spectaculoși.

Dacă vreți să le preparați în același timp cu cozonacii, doar trebuie să dați deoparte puțin aluat și să formați din el brioșele. Dar le puteți prepara și separat, pentru momentele dulci din weekend. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt simple și accesibile. În plus, chiar dacă este un aluat cu drojdie, nu vom aștepta să se dospească timp îndelungat.

Tot din aluat dospit mai puteți încerca de pe blog și rețeta de puișori din aluat de cozonac. Pe aceștia puteți să-i preparați și sărați, din aluat de pâine. Merg de minune dimineața la micul dejun, sau în pachețelele copiilor.

Și tot din același aluat mai puteți încerca și rețeta de prăjiturele cu mac în formă de floare. Chiar dacă petreceți mai mult timp pentru modelarea lor, vă vor cuceri prin gustul delicios și aspectul spectaculos.

Cum preparăm rețeta de brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată

Despre aluatul pentru brioșe am amintit mai sus, este aluatul clasic de cozonac. După frământare se întinde în foi și se unge cu o compoziție din ciocolată și unt. Se împachetează de câteva ori, se rulează și se decupează brioșele din el.

Dacă vreți și alte umpluturi, puteți adăuga gem de fructe sau diferite alte creme.

Găsiți pe blog și alte rețete de brioșe din diferite tipuri de aluat, pe care le puteți încerca. Găsiți și o colecție de rețete de cozonaci, de unde, de asemeni, vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată.

Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată pe un platou, una secționată, alături de o cană cu cafea și un buchet de flori

Gătește Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată pe un platou, una secționată, alături de o cană cu cafea și un buchet de flori

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr de făină
  • 2 gălbenușuri
  • 125 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 150 ml de ulei
  • 7 gr drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns.
  • Pentru umplut:
  • 400 gr de ciocolată amăruie
  • 100 gr de unt cu 82 % grăsime
  • 30 ml de lapte
  • zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de brioșe, trecem făina prin sită într-un bol și formăm o adâncitură la mijlocul ei. Adăugăm în adâncitură drojdia uscată, o lingură de zahăr și 2 linguri de lapte cald.  Amestecăm bine, pentru a se dilua drojdia și zahărul, apoi acoperim bolul cu o folie de prospețime. Lăsăm drojdia să se dezvolte timp de 10 minute.

Încălzim uleiul, iar zahărul îl amestecăm cu laptele cald, până când se dizolvă. Gălbenușurile le amestecăm cu sarea, apoi adăugăm peste ele laptele călduț, esența de vanilie și coaja de lămâie răzuită fin.

Peste drojdia dezvoltată adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri cu lapte, alternând cu uleiul încălzit. Amestecăm bine toate ingredientele până când obținem un aluat compact și nelipicios. Îl acoperim și îl lăsăm la dospit timp de 30 de minute.

Cum formăm și coacem brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată

Punem ciocolata cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecăm până când ingredientele se topesc și rezultă o compoziție omogenă.

Scoatem aluatul din bol și îl întindem pe masa unsă cu ulei, într-o foaie dreptunghiulară și mai lungă.

Împărțim foaia în trei părți egale, pe lungime. Ungem partea de la mijloc cu ciocolata topită și răcită. Apoi aducem celelalte două părți de aluat peste partea cu ciocolată. Mai împachetăm odată pachetul de aluat, aducând marginile la centru. Apoi îndoim aluatul pe jumătate și îl aplatizăm cu sucitorul până când obținem din nou o foaie dreptunghiulară. Secționăm foaia de aluat în două părți pe care le rulăm.

Tăiem bucăți de 3-4 cm lungime din ambele rulouri și le punem în forme de brioșe, unse cu puțin ulei. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute timp în care încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ungem brioșele cu ou la suprafață și le coacem pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După răcire le decorăm cu zahăr.

Spor și poftă bună!