Gătește Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- 6 buc. ardei gras, tricolori
- Pentru umplut:
- 500 gr carne tocată, amestec
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1/4 rădăcină de țelină
- 80 gr de orez
- 2 ouă
- 1/2 linguriță de sare
- 1 vârf de linguriță cu piper măcinat
- 1 vârf de linguriță cu usturoi granulat
- puțin cimbru uscat
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce și afumată
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 2 linguri de ulei
- Pentru sos:
- 500 ml suc de roșii aromat
- 250 ml apă
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi de dafin
- Pentru gratinat:
- 200 gr de cașcaval
- puțin oregano uscat
- piper măcinat
Mod de preparare
Mai întâi pregătim umplutura pentru ardei, care necesită un timp de preparare și altul de răcire.
Curățăm și tocăm ceapa, morcovul și rădăcina de țelină. Punem uleiul la încins și călim în el legumele, amestecându-le pentru a nu se arde. Când acestea se pătrund ușor, adăugăm carnea tocată. Amestecăm intens carnea cu legumele, pentru a se desface bine granulele de carne și a se pătrunde uniform. Adăugăm condimentele și lăsăm amestecul de ingrediente să se prepare până când carnea este bine pătrunsă.
Separat, fierbem orezul pentru 10 minute, apoi îl scurgem și îl adăugăm peste amestecul de carne cu legume. Mai amestecăm ingredientele pentru 4-5 minute pe foc, apoi le dăm deoparte și le lăsăm la răcit.
Când s-au răcit, adăugăm pătrunjelul verde, tocat și două ouă.
Pregătim ardeii și sosul de roșii și pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Punem sucul de roșii diluat cu apă într-una sau două tăvi. Adăugăm câte o crenguță de cimbru și două foi de dafin. Spălăm ardeii și îi tăiem în jumătăți, păstrându-le și codițele. Îi răzuim de nervuri și semințe și îi clătim în interior. Apoi umplem jumătățile de ardei cu compoziția de mai sus și le așezăm în sosul din tavă.
Punem tava sau tăvile la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, scoatem tava, presărăm cașcaval răzuit peste ardei, iar peste acesta presărăm oregano uscat și piper măcinat. Mai lăsăm tava cu ardei umpluți și gratinați cu cașcaval la cuptor pentru 5-6 minute, apoi stingem focul. Îi mai lăsăm și cu focul stins pentru alte 5-6 minute, apoi putem să îi servim.
Sunt delicioși și simplu, cu sosul în care au fiert, dar sunt delicioși și glazurați cu sos de muștar cu miere.
Spor și poftă bună!
COMENTARII