Chifteluțe / Carne tocată

Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor

Pentru că ne plac foarte mult ardeii umpluți, încercăm să-i preparăm în diferite combinații. De data aceasta ne-am oprit la o rețetă de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor.

Sunt foarte gustoși în această combinație, mai ales serviți cu un sos dulce-picant de muștar cu miere. Este o rețetă puțin mai diferită decât rețeta clasică de ardei umpluți pe care o știm de la mama sau bunica.

Vedeți aici cum se prepară rețeta clasică de ardei umpluți cu carne tocată și orez! Este rețeta cu care am copilărit și pe care o transmitem mai departe, din generație în generație.

Și mai găsiți pe blog și o rețetă de ardei umpluți cu legume și orez, în sos de roșii dulce-picant. Aceasta face parte din categoria rețetelor de post fără ulei. Este mai simplă, dar destul de gustoasă și mai sănătoasă.

O altă rețetă mai interesantă pe care noi o adorăm, este rețeta de ardei umpluți cu brânză feta la cuptor. Este o rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și ușor de preparat.

Cum se prepară rețeta de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor

Rețeta de față se prepară aproximativ ca rețeta clasică, dar la cuptor. Se prepară mai întâi umplutura de carne cu orez. Apoi se umplu cu aceasta jumătăți de ardei și se dau la cuptor cu puțin sos de roșii diluat. Nu se lasă decât să se pătrundă puțin ardeii, apoi se adaugă cașcavalul răzuit.

Ardeii umpluți și gratinați sunt delicios serviți fie cu sos de roșii, fie cu un sos dulce-picant de muștar cu miere. Sosul se prepară asemănător cu cel de la rețeta de gogoșari în sos de muștar.

Găsiți pe blog și rețete de ardei picanți umpluți cu diferite ingrediente.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor.

Femeie luând un ardei umplut și gratinat pe o spatulă pentru a-l transfera din tava cu ardei pe o farfurie

Gătește Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

12

Patru jumătăți de ardei umpluți și gratinați cu cașcaval pe o farfurie

Ingrediente

  • 6 buc. ardei gras, tricolori
  • Pentru umplut:
  • 500 gr carne tocată, amestec
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1/4 rădăcină de țelină
  • 80 gr de orez
  • 2 ouă
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 vârf de linguriță cu piper măcinat
  • 1 vârf de linguriță cu usturoi granulat
  • puțin cimbru uscat
  • 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce și afumată
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde
  • 2 linguri de ulei
  • Pentru sos:
  • 500 ml suc de roșii aromat
  • 250 ml apă
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • Pentru gratinat:
  • 200 gr de cașcaval
  • puțin oregano uscat
  • piper măcinat

Mod de preparare

Mai întâi pregătim umplutura pentru ardei, care necesită un timp de preparare și altul de răcire.

Curățăm și tocăm ceapa, morcovul și rădăcina de țelină. Punem uleiul la încins și călim în el legumele, amestecându-le pentru a nu se arde. Când acestea se pătrund ușor, adăugăm carnea tocată. Amestecăm intens carnea cu legumele, pentru a se desface bine granulele de carne și a se pătrunde uniform. Adăugăm condimentele și lăsăm amestecul de ingrediente să se prepare până când carnea este bine pătrunsă.

Separat, fierbem orezul pentru 10 minute, apoi îl scurgem și îl adăugăm peste amestecul de carne cu legume. Mai amestecăm ingredientele pentru 4-5 minute pe foc, apoi le dăm deoparte și le lăsăm la răcit.

Când s-au răcit, adăugăm pătrunjelul verde, tocat și două ouă.

Pregătim ardeii și sosul de roșii și pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Punem sucul de roșii diluat cu apă într-una sau două tăvi. Adăugăm câte o crenguță de cimbru și două foi de dafin. Spălăm ardeii și îi tăiem în jumătăți, păstrându-le și codițele. Îi răzuim de nervuri și semințe și îi clătim în interior. Apoi umplem jumătățile de ardei cu compoziția de mai sus și le așezăm în sosul din tavă.

Punem tava sau tăvile la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, scoatem tava, presărăm cașcaval răzuit peste ardei, iar peste acesta presărăm oregano uscat și piper măcinat. Mai lăsăm tava cu ardei umpluți și gratinați cu cașcaval la cuptor pentru 5-6 minute, apoi stingem focul. Îi mai lăsăm și cu focul stins pentru alte 5-6 minute, apoi putem să îi servim.

Sunt delicioși și simplu, cu sosul în care au fiert, dar sunt delicioși și glazurați cu sos de muștar cu miere.

Spor și poftă bună!