Gătește Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 2 gălbenușuri
- 125 gr de zahăr
- 250 ml de lapte
- 150 ml de ulei
- 7 gr drojdie uscată
- coaja de la o lămâie
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1/4 linguriță sare
- 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns.
- Pentru umplut:
- 400 gr de ciocolată amăruie
- 100 gr de unt cu 82 % grăsime
- 30 ml de lapte
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Încălzim uleiul, iar zahărul îl amestecăm cu laptele cald, până când se dizolvă. Gălbenușurile le amestecăm cu sarea, apoi adăugăm peste ele laptele călduț, esența de vanilie și coaja de lămâie răzuită fin.
Peste drojdia dezvoltată adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri cu lapte, alternând cu uleiul încălzit. Amestecăm bine toate ingredientele până când obținem un aluat compact și nelipicios. Îl acoperim și îl lăsăm la dospit timp de 30 de minute.
Cum formăm și coacem brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Punem ciocolata cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecăm până când ingredientele se topesc și rezultă o compoziție omogenă.
Scoatem aluatul din bol și îl întindem pe masa unsă cu ulei, într-o foaie dreptunghiulară și mai lungă.
Împărțim foaia în trei părți egale, pe lungime. Ungem partea de la mijloc cu ciocolata topită și răcită. Apoi aducem celelalte două părți de aluat peste partea cu ciocolată. Mai împachetăm odată pachetul de aluat, aducând marginile la centru. Apoi îndoim aluatul pe jumătate și îl aplatizăm cu sucitorul până când obținem din nou o foaie dreptunghiulară. Secționăm foaia de aluat în două părți pe care le rulăm.
Tăiem bucăți de 3-4 cm lungime din ambele rulouri și le punem în forme de brioșe, unse cu puțin ulei. Le mai lăsăm la dezvoltat 10-15 minute timp în care încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungem brioșele cu ou la suprafață și le coacem pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După răcire le decorăm cu zahăr.
Spor și poftă bună!
COMENTARII