Gătește Budincă de urzici cu ouă și usturoi
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Ingrediente
- 500 gr urzici
- 100 gr mălai
- 200 ml lapte
- 4 ouă
- 3-4 fire de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
- sare și piper
- 2 linguri de ulei
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 litru de apă pentru opărit urzicile
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 15 gr de unt pentru forma de copt
Mod de preparare
Începem cu pregătirea urzicilor care necesită spălare în 3-4 ape reci, până când apa rămâne limpede.
Punem o oală cu apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere adăugăm puțin bicarbonat de sodiu și urzicile scurse. Opărim urzicile pentru 1 minut, apoi le scoatem cu o spumieră și le punem într-o sită, la scurs. Bicarbonatul adăugat va ajuta urzicile să-și păstreze culoarea în timpul tratamentului termic.
Curățăm usturoiul și îl tocăm mărunt. Curățăm ceapa verde și o tocăm în rondele. Punem uleiul la încins într-o tigaie și adăugăm usturoiul tocat. Îl amestecăm prin ulei pentru câteva secunde, apoi îl scoatem cu o paletă. În locul lui punem ceapa verde și o lăsăm să se înmoaie puțin.
Tocăm urzicile scurse și le frecăm bine cu mălaiul, apoi le adăugăm peste ceapa din tigaie. Stingem focul și amestecăm bine ceapa cu urzicile frecate cu mălai. Le lăsăm să se tempereze ușor, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade.
Amestecăm într-un bol ouăle cu sare și piper, apoi diluăm amestecul cu lapte rece. Adăugăm în acest amestec compoziția de urzici cu mălai și ceapă verde, dar și usturoiul îndepărtat din tigaie, anterior. Adăugăm și pătrunjel verde tocat mărunt.
Ungem cu unt o formă de copt de dimensiuni mai mici și turnăm în ea compoziția pentru budincă de urzici cu ouă și usturoi.
Coacem budinca pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine închegată și frumos rumenită.
O lăsăm să se tempereze ușor, apoi o putem porționa.
Este delicioasă savurată caldă sau rece, cu roșii și brânză.
COMENTARII