Aperitive

Budincă de urzici cu ouă și usturoi

Tare mult ne plac urzicile când apar primăvara pe la colțurile grădinii! Le preparăm în multe feluri începând cu ciorbele simple și continuând cu mâncăruri scăzute și diferite gustări. De data aceasta ne-am gândit la o budincă de urzici cu ouă și usturoi. Este un fel de omletă la cuptor, sau o frittata mai altfel.

Nouă ne place să-i spunem budincă pentru că are o consistență mai cremoasă și a crescut frumos în timpul coacerii.

Găsiți pe blog și o rețetă de supă cremă de urzici pe care am preparat-o în post. Foarte mult ne-a plăcut și am tot repetat-o.

Citește și: Piure de urzici cremos și delicios

Vă mai recomand și o combinație de urzici cu spanac pe care o puteți vedea la rețeta de ciorbă de spanac cu urzici. Este foarte gustoasă combinația și merge preparată atunci când cantitatea de urzici este mai mică și nu ajunge pentru 2-3 porții.

Una dintre mâncărurile scăzute cu urzici pe care o facem destul de des este  mâncarea de urzici cu orez, servită cu mămăliguță.

Citește și: Ciorbă de urzici. Rețetă de primăvară gustoasă și sănătoasă

Ce conține rețeta de budincă de urzici cu ouă și usturoi

Pe lângă urzici, ouă și usturoi, rețeta de budincă mai conține și puțin lapte și mălai. Câteva fire de ceapă verde trase în ulei aromatizat cu usturoi, desăvârșesc gustul omletei cu urzici. Nu lipsesc nici sarea și piperul, dar nici pătrunjelul verde. Este foarte gustoasă o astfel de budincă, atât caldă cât și rece.

Dacă și voi adorați preparatele cu urzici, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvântul ”urzici” în caseta de căutare.

Și dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. 

În plus, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparatele testate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe pagina de Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de urzici cu ouă și usturoi.

Budincă de urzici cu ouă și usturoi în formă de copt ceramică de culoare verde

Gătește Budincă de urzici cu ouă și usturoi

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Budincă de urzici cu ouă și usturoi în formă de copt ceramică de culoare verde

Ingrediente

  • 500 gr urzici
  • 100 gr mălai
  • 200 ml lapte
  • 4 ouă
  • 3-4 fire de ceapă verde
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare și piper
  • 2 linguri de ulei
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 litru de apă pentru opărit urzicile
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 15 gr de unt pentru forma de copt

Mod de preparare

Începem cu pregătirea urzicilor care necesită spălare în 3-4 ape reci, până când apa rămâne limpede.

Punem o oală cu apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere adăugăm puțin bicarbonat de sodiu și urzicile scurse. Opărim urzicile pentru 1 minut, apoi le scoatem cu o spumieră și le punem într-o sită, la scurs. Bicarbonatul adăugat va ajuta urzicile să-și păstreze culoarea în timpul tratamentului termic.

Curățăm usturoiul și îl tocăm mărunt. Curățăm ceapa verde și o tocăm în rondele. Punem uleiul la încins într-o tigaie și adăugăm usturoiul tocat. Îl amestecăm prin ulei pentru câteva secunde, apoi îl scoatem cu o paletă. În locul lui punem ceapa verde și o lăsăm să se înmoaie puțin.

Tocăm urzicile scurse și le frecăm bine cu mălaiul, apoi le adăugăm peste ceapa din tigaie. Stingem focul și amestecăm bine ceapa cu urzicile frecate cu mălai. Le lăsăm să se tempereze ușor, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade.

Amestecăm într-un bol ouăle cu sare și piper, apoi diluăm amestecul cu lapte rece. Adăugăm în acest amestec compoziția de urzici cu mălai și ceapă verde, dar și usturoiul îndepărtat din tigaie, anterior. Adăugăm și pătrunjel verde tocat mărunt.

Ungem cu unt o formă de copt de dimensiuni mai mici și turnăm în ea compoziția pentru budincă de urzici cu ouă și usturoi.

Coacem budinca pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine închegată și frumos rumenită.

O lăsăm să se tempereze ușor, apoi o putem porționa.

Este delicioasă savurată caldă sau rece, cu roșii și brânză.