Rețete de post

Supă cremă de urzici cu crutoane aromate

De cum apar urzicile pe piață primăvara nu ezităm să le includem în meniul nostru, preparându-le în diferite moduri. De data aceasta le-am inclus într-o delicioasă rețetă de supă cremă de urzici cu crutoane aromate. Este o rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și hrănitoare. În plus, este o supă vegetală, perfectă pentru perioada postului Sfintelor Sărbători Pascale.

Din aceeași categorie de rețete cu urzici, de post, vă mai recomand de pe blog și rețeta de ciorbă de urzici cu borș. Chiar dacă la momentul respectiv am adăugat și ouă, acestea se pot exclude și avem tot o ciorbă de post.

Iar din categoria mâncărurilor scăzute, vă recomand rețeta de mâncare de urzici cu orez servită cu mămăliguță.

Urzicile fac parte din categoria plantelor medicinale cu multe beneficii pentru sănătatea organismului. Au un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Așadar, avem toate motivele să le includem în meniurile noastre de primăvară.

Ce conține rețeta de supă cremă de urzici cu crutoane aromate

Pentru această supă cremă, pe lângă urzicile proaspete, mai adăugăm și câteva legume, pentru gust și consistență. Am adăugat ceapă, morcovi și un cartof, pentru cremozitate. Dacă nu era o rețetă de post, adăugam și puțin unt și smântână lichidă.

Dacă și voi țineți post, sau faceți pauză de la preparatele cu carne din când în când, găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta supă cremă de urzici cu crutoane aromate.

Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol de servire, alături de un bol cu crutoane și un polonic

Gătește Supă cremă de urzici cu crutoane aromate

Timp de preparare

35 min

Porții

8

Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol de servire

Ingrediente

  • 750 gr urzici
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 cartof
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare, după gust
  • 3 litri de apă
  • 1 vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu
  • 4 căței de usturoi
  • pătrunjel verde, pentru decor

Mod de preparare

Începem prin a spăla bine urzicile în 3-4 ape reci. până când apa scursă rămâne limpede. Folosim de la urzici doar frunzele și vârfurile cu lujerul în care sunt prinse.

Punem 2 litri de apă la fiert și adăugăm puțin bicarbonat de sodiu. Acesta va intensifica culoarea verde a urzicilor. Când apa clocotește, adăugăm urzicile și le lăsăm 1 minut în apa fierbinte, presându-le să se opărească uniform. Apoi le scurgem și le lăsăm în sită până când pregătim restul ingredientelor. Apa de la urzici nu o aruncăm. O lăsăm să se răcească și stropim cu ea florile din ghivece sau din grădină. Este utilă contra diferitelor boli de plante.

Curățăm ceapa. 2-3 căței de usturoi și morcovul, le tocăm în bucăți mai mici și le punem la călit în ulei. Curățăm cartoful, îl clătim bine, îl tăiem în cuburi și îl punem la fiert în 750 ml apă. Adăugăm și o linguriță de sare.

Când legumele din ulei sunt pătrunse, adăugăm urzicile tocate mai mărunt. Le amestecăm cu legumele, apoi adăugăm totul peste cuburile de cartof care fierb.

După ce toate ingredientele sunt bine pătrunse, scurgem zeama și le pasăm folosind blenderul. Adăugăm și 1-2 căței de usturoi răzuiți și potrivim textura supei creme cu zeama scursă.

Servim supa cremă de urzici cu crutoane aromate și frunze de pătrunjel verde, tocate mărunt.

Vedeți aici și rețeta de crutoane aromate