Conserve

Castraveți în sos de roșii pentru iarnă

Dacă vă întrebați ce puteți face cu castraveții mai mari care nu își fac bine loc în borcanele cu murături, vă propunem să încercați această rețetă de castraveți în sos de roșii pentru iarnă.

Putem folosi acești castraveți la diferite tocănițe cu carne, sau la ciorbe. Un exemplu îl găsiți pe blog la rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă.

Dar putem savura acești castraveți și simpli, alături de o friptură, sau o garnitură. Îi putem servi ca și murături.

Și tot din castraveții mai mari și mai maturi mai puteți încerca și rețeta de de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi. Este una dintre rețetele preferate, în special pentru a adăuga castraveții în diferite salate.

Iar dacă nu doriți să-i conservați, puteți prepara rețeta de salată de castraveți cu usturoi și mărar. Este o salată fresh de vară, gustoasă, hrănitoare și revigorantă. Merge preparată în zilele foarte călduroase de vară.

Cum se prepară rețeta de castraveți în sos de roșii pentru iarnă

Pentru conservare castraveților în sos de roșii avem două opțiuni. Fie folosim roșii proaspete pe care le transformăm într-un sos simplu de roșii, fie folosim un sos de roșii deja preparat.

Adăugăm și câteva condimente ca pentru murături. Adăugăm și sare, puțin zahăr pentru a regla aciditatea roșiilor, dar și puțin oțet pentru a nu fermenta castraveții.

Dacă obișnuiți să vă preparați conservele în casă, găsiți o colecție interesantă de rețete pe acest blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de rețeta de castraveți în sos de roșii pentru iarnă.

Borcane cu castraveți conservați în sos de roșii, unul desfăcut

Gătește Castraveți în sos de roșii pentru iarnă

Timp de preparare

30 min

Porții

10

Borcane cu castraveți conservați în sos de roșii

Ingrediente

  • 2 kg castraveți
  • 3 kg roșii proaspete
  • 1 cățel de usturoi/borcan de 370 ml
  • 3-4 boabe de piper/borcan
  • 3-4 boabe de ienibahar/borcan
  • 3-4 boabe de coriandru/borcan
  • 1 foaie de dafin/borcan
  • 1 linguriță de sare/borcan
  • 2 lingurițe de zahăr/borcan
  • 1 lingură de oțet de 9 grade / borcan

 

Mod de preparare

Începem cu spălarea castraveților și menținerea lor în apă rece cu puțină sare. Sarea din apă va facilita curățarea perfectă a castraveților de toate impuritățile. Apoi, tăiem capetele castraveților și le îndepărtăm. La cei care au coaja amară, o îndepărtăm. Tăiem apoi castraveții în rondele, sau în cuburi, după preferințe. Îndesăm castraveții feliați în borcane și adăugăm condimentele, sarea și zahărul. Așezăm castraveții într-o tavă sau pe un suport metalic.

În timpul cât castraveții stau în apă rece pregătim sosul de roșii și sterilizăm borcanele și capacele.. Punem o oală cu apă la fiert și adăugăm o linguriță de sare. Crestăm roșiile la capăt în formă de cruce, dar nu la cel de unde s-a desprins codița. Le scufundăm în apa care fierbe și le lăsăm câteva secunde. Apoi le scoatem în apă rece pentru a le putea curăța mai rapid.

Le curățăm, le tocăm mărunt și le punem la fiert într-o cratiță încăpătoare. Lăsăm roșiile să fiarbă până când sosul devine consistent. În aproximativ 30 de minute este gata. Opțional, se pot separa semințele roșiilor.

Adăugăm sosul de roșii fierbinte peste castraveții din borcane și agităm borcanele pentru a pătrunde sosul bine printre castraveți. Închidem borcanele cu capacele aferente și le așezăm într-o cratiță la baza căreia punem o lavetă, sau un ștergar. Umplem cratița cu apă fierbinte până la filetul borcanelor, o așezăm pe flacăra aragazului și mai fierbem borcanele pentru 10 minute. Le lăsăm apoi în apa fierbinte pentru a se răci lent.

Spor și poftă bună!