Gătește Castraveți în sos de roșii pentru iarnă
Timp de preparare
30 min
Porții
10
Ingrediente
- 2 kg castraveți
- 3 kg roșii proaspete
- 1 cățel de usturoi/borcan de 370 ml
- 3-4 boabe de piper/borcan
- 3-4 boabe de ienibahar/borcan
- 3-4 boabe de coriandru/borcan
- 1 foaie de dafin/borcan
- 1 linguriță de sare/borcan
- 2 lingurițe de zahăr/borcan
- 1 lingură de oțet de 9 grade / borcan
Mod de preparare
Începem cu spălarea castraveților și menținerea lor în apă rece cu puțină sare. Sarea din apă va facilita curățarea perfectă a castraveților de toate impuritățile. Apoi, tăiem capetele castraveților și le îndepărtăm. La cei care au coaja amară, o îndepărtăm. Tăiem apoi castraveții în rondele, sau în cuburi, după preferințe. Îndesăm castraveții feliați în borcane și adăugăm condimentele, sarea și zahărul. Așezăm castraveții într-o tavă sau pe un suport metalic.
În timpul cât castraveții stau în apă rece pregătim sosul de roșii și sterilizăm borcanele și capacele.. Punem o oală cu apă la fiert și adăugăm o linguriță de sare. Crestăm roșiile la capăt în formă de cruce, dar nu la cel de unde s-a desprins codița. Le scufundăm în apa care fierbe și le lăsăm câteva secunde. Apoi le scoatem în apă rece pentru a le putea curăța mai rapid.
Le curățăm, le tocăm mărunt și le punem la fiert într-o cratiță încăpătoare. Lăsăm roșiile să fiarbă până când sosul devine consistent. În aproximativ 30 de minute este gata. Opțional, se pot separa semințele roșiilor.
Adăugăm sosul de roșii fierbinte peste castraveții din borcane și agităm borcanele pentru a pătrunde sosul bine printre castraveți. Închidem borcanele cu capacele aferente și le așezăm într-o cratiță la baza căreia punem o lavetă, sau un ștergar. Umplem cratița cu apă fierbinte până la filetul borcanelor, o așezăm pe flacăra aragazului și mai fierbem borcanele pentru 10 minute. Le lăsăm apoi în apa fierbinte pentru a se răci lent.
Spor și poftă bună!
COMENTARII