Deserturi de post

Cel mai simplu salam de biscuiți, de post

Atunci când pofta de dulce este mare, te gândești cum să prepari cel mai simplu și rapid desert de post. De data aceasta ne-am gândit la cel mai simplu salam de biscuiți, de post.

Și a fost și rapid, pentru că l-am pus puțin la congelator, pentru a-l putea porționa mai repede.

Salamul de biscuiți face parte din lista cu deserturi care ne-au îndulcit copilăria. Îl preparau mamele și bunicile din ingrediente simple și tare bun era. Nu aveau nevoie de ingrediente complexe și ieșea foarte gustos.

Rețetele au evoluat pentru că au apărut pe piață o mulțime de ingrediente care oferă gust, textură și aspect.

Avem și noi pe blog o rețetă de salam de biscuiți mai altfel, cu fistic și caramel sărat – vedeți aici rețeta. Este o rețetă reinterpretată de Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani. Nu este de post, dar merită preparată, pentru că are un gust mai deosebit și o culoare mai interesantă.

Dar găsiți pe blog și rețeta clasică de post, a salamului de biscuiți, cu nuci și rahat multicolor.

Ce ingrediente conține rețeta pentru cel mai simplu salam de biscuiți, de post

Pe lângă biscuiții populari, care sunt cei mai simpli biscuiți de pe piață, mai adăugăm și nuci, ciocolată și scorțișoară.  Scorțișoara este opțională, dacă nu vă place, folosiți altă aromă. De exemplu romul este aroma folosită, în mod clasic la salamul de biscuiți.

Noi am optat pentru scorțișoară, pentru că ne place mult aroma acesteia.

Ciocolata de post o găsim în diferite variante, în funcție de masa de cacao adăugată și de umpluturi.Puteți opta și pentru o ciocolată umplută, pentru un gust deosebit. Noi am ales-o pe cea simplă, cu un procent de 75% cacao. Chiar dacă are grăsime în ea, pentru că este preparată cu unt de cacao, am adăugat în sirop și puțin ulei.

Puteți folosi un alt ulei vegetal în afara celui de floarea soarelui. Indiferent de ingredientele alese, salamul de biscuiți chiar iese bun și în varianta de post.

Dar găsiți pe blog și variata clasică a acestui desert, cu lapte și unt, în cazul în care nu doriți un desert de post. Îl puteți prepara chiar și în variantă de tort de biscuiți.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei pentru cel mai simplu salam de biscuiți, de post.

Salam de biscuiți de post porționat pe un platou negru de ardezie

Gătește Cel mai simplu salam de biscuiți, de post

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

20

Salam de biscuiți de post secționat pe un platou negru de ardezie

Ingrediente

  • 450 gr biscuiți populari
  • 100 gr nuci
  • 200 gr zahăr
  • 500 ml apă + 2 linguri de ulei
  • 200 gr ciocolată amăruie cu 75 % cacao
  • 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

 

 

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea siropului pentru salamul de biscuiți, pregătim o folie de prospețime, sau chiar două, în care vom împacheta desertul. Ungem foliile cu puțin ulei.

Apoi rupem biscuiții în bucăți mai mari și îi punem într-un bol. Tocăm miezul de nucă mai grosier și îl amestecăm cu biscuiții.

Într-o crăticioară punem apa cu zahărul la fiert. Amestecăm constant cu o spatulă și lăsăm siropul să fiarbă până când devine mai consistent. Adăugăm ciocolata mărunțită, uleiul și pudra de scorțișoară, dar și puțină sare pentru accentuarea aromelor.

Amestecăm intens până când ciocolata este topită și siropul omogenizat. Apoi stingem focul și lăsăm siropul să se tempereze 6-8 minute, după care îl turnăm în bolul cu biscuiți și nuci.

Amestecăm bine pentru omogenizare și răsturnăm amestecul pe foliile pregătite.

Dăm formă de salam și îl împachetăm în folie. Legăm folia la capete și punem cel mai simplu salam de biscuiți, de post la congelator pentru 20-30 de minute, doar dacă pofta este mare.

Când îl desfacem din folie, îl putem decora fie cu zahăr pudră, fie cu pudră de cacao sau cu nucă de cocos.

Spor și poftă bună!