Dulciuri

Salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat

Pentru porția de desert de la sfârșit de săptămână, merită preparată o rețetă de salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat. Merită preparată chiar și pentru porția din timpul săptămânii.

Este o rețetă reinterpretată de Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani.  Cu toții ne amintim de gustul delicios al unuia dintre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie – salamul de biscuiți. Însă, din când în când merită să reinterpretăm rețeta și cu alte ingrediente ce se găsesc în zilele noastre. Pe atunci se prepara un sirop cu zahăr și cacao. Iar ca și ingrediente, pe lângă biscuiții populari se mai adăuga rahat și nuci. Acum, siropul îl putem prepara cu ciocolată topită, albă sau neagă, iar la umplutură avem o multitudine de ingrediente pe care le putem adăuga.

O astfel de combinație interesantă de ingrediente a folosit Vlăduț în rețeta sa pe care o împărtășim azi cu voi.

Ce conține rețeta de Salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat

Pentru rețeta de față avem nevoie de un sirop din ciocolată albă și caramel sărat.

Vedeți aici cum se prepară rețeta de sos caramel!

Înlocuim nucile din rețeta clasică a salamului de biscuiți cu fistic, iar rahatul îl excludem de data aceasta.

De bază rămân tot biscuiții populari pentru că sunt neîndulciți și mereu la îndemână.

Dacă și voi îndrăgiți rețetele de salam de biscuiți, găsiți pe blog mai multe variante de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat.

Salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat, decorat cu petale de trandafiri

Gătește Salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

20

Salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat, decorat cu petale de trandafiri

Ingrediente

 • 1200 gr biscuiți populari
 • 400 gr unt
 • 4-5 linguri cu vârf de caramel sărat
 • 250 gr fistic
 • 600 ml lapte
 • extract de vanilie
 • 300 ml apă
 • 2 linguri de zahăr
 • 500 gr ciocolată albă
 • Pentru decor:
 • pudră de fistic
 • petale de trandafiri
 • ciocolată albă

Mod de preparare

Luăm un bol încăpător și punem în el biscuiții întregi. Strivim biscuiții ușor cu mâna pentru a obține și firimituri, dar și bucăți mari. Adăugăm fisticul măcinat mai grosier, apoi turnăm 300 de mililitri de lapte fierbinte.

Amestecăm cu o spatulă pentru a pătrunde bine laptele printre biscuiți. Îi lăsăm să se hidrateze și pregătim siropul.

Punem 300 de mililitri de apă la fiert și adăugăm 2 linguri de zahăr. Amestecăm până când se topește zahărul, apoi adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți. Amestecăm intens până când și aceasta se topește, apoi adăugăm untul tăiat în cuburi. Când și untul este topit, adăugăm caramelul sărat și extractul de vanilie.

Omogenizăm bine compoziția și o turnăm fierbinte peste ingredientele din bol. Mai completăm cu lapte fierbinte, până la 300 de mililitri. Amestecăm bine toate ingredientele și lăsăm amestecul să se tempereze. Apoi vom modela compoziția sub formă de salam și îl împachetăm în folie de prospețime. Puneți deliciosul salam de biscuiți cu fistic și caramel sărat la frigider de pe o zi pe alta.

Când îl desfacem, îl tăvălim prin pudră de fistic. Îl decorăm cu ciocolată albă, topită, peste care presărăm fistic mărunțit. Vlăduț l-a decorat și cu petale de trandafiri, pentru un aspect interesant.