Dulciuri

Chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție

Acest chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție, este ideal de preparat pentru atunci când dorești un desert mai simplu, dar consistent. Checul bogat și aromat combină ciocolata amăruie cu dulceața gemului de caise, creând un desert rafinat și savuros. Decorul de cremă de ciocolată și nuci adaugă o notă crocantă și elegantă, potrivită pentru ocazii speciale.

Rețetele de chec sunt printre cele mai des preparate în bucătăria noastră și ne plac pentru că sunt foarte versatile. Putem prepara checuri simple, respectând rețeta clasică, dar le putem adapta și gustului propriu. Conținutul checului poate fi îmbogățit cu diferite ingrediente precum fructe proaspete sau uscate, nuci, alune sau migdale, dar și ciocolată, gem sau dulceață.

Una dintre rețetele cele mai simple de pe blog, din categoria checurilor, este cea de chec simplu și economic. Este rețeta unui chec pufos și gustos, cu ingrediente la îndemâna tuturor, foarte simplu de preparat, cu doar două ouă.

Și pentru că fructele uscate sunt specifice sărbătorilor de iarnă sau sezonului rece, avem pentru tine o rețetă de chec cu fructe uscate și migdale. Checul este ideal de preparat pentru mesele sărbătorilor de iarnă, alături de alte deserturi specifice.

Despre rețeta de chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție

Acest chec se remarcă printr-o combinație de arome și texturi care cuceresc de la prima degustare. Interiorul dens și ușor umed este pus în valoare de dulceața discretă a gemului de caise, iar ciocolata adaugă o notă intensă, perfect echilibrată. Glazura fină de ciocolată îi conferă un aspect elegant, iar nucile crocante completează tabloul gustativ cu un contrast plăcut.

Găsești pe blog mai multe rețete de chec, mai simple sau mai complexe, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție.

Porții de chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție

Gătește Chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12-16

Chec cu ciocolată și gem de caise în compoziție, decorat cu cremă de ciocolată și nuci

Ingrediente

  • Pentru chec:
  • 3 ouă mari
  • 150 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 200 g făină
  • 30 g cacao
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 100 g gem de caise
  • 100 g ciocolată neagră topită
  • 1 linguriță esență de vanilie.
  • Pentru decor:
  • 150 g ciocolată neagră
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 50 g nuci tocate grosier.

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea compoziției preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă de chec (25×11 cm) cu hârtie de copt.

Mixează ouăle cu zahărul până devin spumoase și deschise la culoare. Adaugă uleiul și laptele, amestecând ușor, urmate de esența de vanilie.

Cerne făina cu pudra de cacao și praful de copt, apoi încorporează-le treptat în compoziție. Adaugă gemul de caise și ciocolata topită, omogenizând ușor.

Toarnă compoziția în tavă și nivelează-i uniform suprafața. Coace checul timp de 40-45 minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Lasă deliciosul chec cu ciocolată și gem de caise să se răcească complet înainte de decorare.

Prepararea cremei de ciocolată.

Încălzește smântâna pentru frișcă (fără a o fierbe) și adaugă ciocolata ruptă bucăți.

Amestecă până la omogenizare și lasă să se răcească ușor. Toarnă crema ușor caldă peste chec. Presară nucile tocate deasupra pentru un efect crocant și apetisant.

Checul cu ciocolată și gem de caise poate fi savurat alături de o ceașcă de cafea sau ceai aromat. Contrastul dintre textura moale a checului, glazura fină de ciocolată și nucile crocante va impresiona orice degustător!

Spor și poftă bună!