Dulciuri

Chec cu fructe uscate și migdale

Pentru că fructele uscate sunt specifice sărbătorilor de iarnă sau sezonului rece, avem pentru tine o rețetă de chec cu fructe uscate și migdale. Checul este ideal de preparat pentru mesele sărbătorilor de iarnă, alături de alte deserturi specifice.

O altă rețetă specifică sărbătorilor de iarnă este cea de cozonac german cu fructe confiate denumit Stollen. Ca și checul și cozonacul se poate prepara cu o săptămână înainte de a fi savurat. Este chiar indicat așa pentru că se frăgezește și se aromatizează  mai mult cu trecerea timpului.

Și tot din categoria deserturilor de iarnă mai puteți încerca de pe blog și rețeta de chec cu ciocolată și alune. Este un chec cu textură densă, preparat în formă de guguluf, pentru un aspect plăcut.

Despre rețeta de chec cu fructe uscate și migdale

Checul din rețeta de azi va avea o textură mai densă pentru a nu migra fructele la baza acestuia. Aromele fructelor vor fi completate cu vanilie și lămâie pentru o explozie de gusturi. Poate fi preparat în formă clasică de chec sau în formă rotundă. Fructele uscate se pot alege după preferințe, la fel și aromele.

Mai putem adăuga scorțișoară, coajă de portocale și multe altele. Putem opta chiar pentru un mix de condimente pentru turtă dulce.

Dacă mai doriți și alte rețete de deserturi pentru sărbătorile de iarnă, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu fructe uscate și migdale.

Chec cu fructe uscate și migdale secționat pe platou și o porție pe o farfurie

Gătește Chec cu fructe uscate și migdale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Chec cu fructe uscate și migdale secționat pe platou

Ingrediente

  • 150 g unt cu peste 80% grăsime
  • 150 g zahăr
  • 3 ouă
  • 200 g făină
  • 7 g praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 150 g fructe uscate
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 100 g migdale curățate.

Mod de preparare

Aducem toate ingredientele pe masa de lucru din bucătărie și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Untul și ouăle au nevoie de un timp de încălzire pentru a le amesteca ușor și cu succes.

Între timp ne ocupăm de fructele uscate pe care le tocăm în cuburi aproximativ egale. Dacă folosim stafide sau alte fructe care necesită hidratare, le lăsăm câteva minute în apă caldă.

Înainte de a începe să amestecăm ingredientele pentru compoziția de chec pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu unt o tavă rotundă cu diametrul de 25 cm sau punem hârtie de copt în ea.

Pentru a prepara compoziția de chec punem untul moale într-un bol și îl amestecăm cu zahărul până când obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm pe rând ouăle, și omogenizăm bine după fiecare.

Amestecăm făina cu praful de copt și bicarbonatul și trecem amestecul prin sită în alt bol. Adăugăm și sarea. Apoi încorporăm treptat acest amestec de ingrediente în compoziția de unt și ouă și diluăm compoziția obținută cu lapte.

Mai adăugăm esența de vanilie, coaja de lămâie și fructele uscate.

Întindem compoziția în tava pregătită și îi nivelăm uniform suprafața. Presărăm migdale pe toată suprafața și coacem deliciosul chec cu fructe uscate și migdale pentru 40 de minute sau până când trece testul scobitorii.

Îl porționăm după răcirea completă.

Spor și poftă bună!