Deserturi de post

Chec de post cu dovleac copt

Pentru că în această perioadă consumăm mult dovleac copt și pentru că a început postul ne-am gândit că merge de minune și un chec de post cu dovleac copt. Și gustul, dar și culoarea cuceresc instant la acest minunat chec.

Rețeta de dovleac copt a fost prezentată anterior, pe blog.

Și tot din categoria prăjiturilor delicioase cu dovleac, dar nu de post, vă mai recomand de pe blog rețeta de prăjitură cu dovleac și nuci.

Pe lângă gust și aromă deosebită, dovleacul mai oferă și textură, dar și culoare deserturilor. Iar combinat cu fructe uscate, oleaginoase, sau chiar fructe proaspete, nu poate rezulta decât un desert absolut perfect.

Dar, rămânem la categoria deserturilor de post și vă mai recomand rețeta de prăjitură cu cacao și mere. Este genul acela de prăjitură din care cine gustă sigur mai cere.

Nu putem să nu amintim și de rețeta de negresă de post cu gem de caise în aluat. Este una dintre prăjiturile preparate cel mai des și mereu are succes.

Ce este deosebit la rețeta de chec de post cu dovleac copt

În afară de culoarea și aroma dovleacului, de care am amintit mai sus, mai avem câteva ingrediente care dau gust checului. De exemplu migdalele adăugate în aluat, dau acel efect de crocant, mult adorat. Merișoarele uscate, adăugate în aluat, oferă și gust, dar și o pată de culoare.

Sucul și coaja de portocală aduc un plus de aromă, mult îndrăgită în sezonul rece. Toate aceste ingrediente se combină perfect în aluatul nostru de chec.

Dacă sunteți în căutare de rețete dulci de post, găsiți pe blog o colecție de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec de post cu dovleac copt.

Chec de post cu dovleac copt, migdale și merișoare, feliat

Gătește Chec de post cu dovleac copt

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec de post cu dovleac copt porționat lângă un pahar cu cafea

Ingrediente

  • 400 gr piure de dovleac copt
  • 100 gr migdale
  • 50 gr merișoare uscate
  • 300 gr făină
  • o linguriță de scorțișoară
  • 200 gr zahăr
  • 100 ml ulei
  • sucul și coaja de la o portocală
  • o linguriță praf de copt
  • un praf de sare

Mod de preparare

Mai întâi transformăm dovleacul copt într-un piure pe care îl trecem prin sită, pentru a deveni fin. Apoi aducem toate ingredientele pe masa de lucru, pentru că va trebui să respectăm o anumită ordine de amestecare a lor.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem în bolul mixerului piureul de dovleac. Adăugăm peste el sucul de portocală, coaja răzuită fin și uleiul. În alt bol, amestecăm făina cu praful de copt, sarea și scorțișoara. Tocăm migdalele în bucăți grosiere, folosind cuțitul. Când avem aceste ingrediente pregătite, putem începe pregătirea aluatului pentru chec de post cu dovleac copt.

Amestecăm bine piureul de dovleac cu uleiul, sucul și coaja de portocală, până la omogenizarea compoziției. Adăugăm amestecul de făină cu sare, scorțișoară și praful de copt și din nou omogenizăm compoziția.

La final, adăugăm migdalele și merișoarele. Întindem compoziția obținută într-o tavă clasică de chec, tapetată cu hârtie de copt.

Punem tava la cuptor și coacem checul de post pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se răcească, îl scoatem pe un grătar și îl putem felia.

Să vă fie de folos rețeta pentru perioada de post și nu numai!