Dulciuri

Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat

Pentru momentele dulci petrecute alături de familie, rețeta de chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu glazură de lămâie, poate fi opțiunea perfectă. Mascarponele adăugat în aluatul de chec va oferi acestuia o textură mai densă și mai umedă.

Rețeta nu se prepară deloc greu, având în vedere că nu mai este necesar pasul de separare a albușurilor de gălbenușuri. Un chec asemănător puteți descoperi și la rețeta de chec cu mascarpone și căpșuni, decorat cu zahăr pudră.

Checurile sunt deserturile de nerefuzat, pentru că sunt delicioase și ne aduc aminte de copilărie. Nu existau sărbători sau evenimente deosebite fără a fi preparate și 2-3 checuri. Se preparau simple sau cu cacao.

Dintre checurile simple vă recomand de pe blog rețeta de chec simplu și economic. Este rețeta unui chec pufos și gustos, cu ingrediente la îndemâna tuturor, foarte simplu de preparat, cu doar două ouă.

Iar din categoria rețetelor mai interesante de chec, vă recomand să încercați rețeta de chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie.

Ce conține rețeta de chec guguluf cu mascarpone și zmeură

Rețeta checului de azi este asemănătoare cu rețeta checului cu iaurt și fructe. Iaurtul va fi înlocuit cu mascarpone, iar cantitățile celorlalte ingrediente vor varia. Textura checului va fi mai densă și nu va permite fructelor să migreze către bază. Va fi și ușor umedă ceea ce va face ca checul să fie mai răcoros. Deasupra preparăm o glazură de lămâie ce va înnobila atât gustul checului, cât și aspectul.

Iar preparat în formă de guguluf va fi mai spectaculos și mai cuceritor.

Dacă și voi îndrăgiți checul ca desert, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec guguluf cu mascarpone și zmeură.

Porții de chec guguluf pe farfurii, alături de platoul cu chec

Gătește Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, secționat pe platou

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 150 ml ulei
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr făină
  • 7 gr praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zmeură.
  • Pentru glazură:
  • 150 gr de zahăr pudră
  • sucul de la o lămâie mare.

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de chec, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.  Apoi ungem forma de guguluf cu ulei și presărăm făină. Folosim o formă cu diametrul de 32 cm.

Pentru a prepara aluatul de chec guguluf amestecăm făina cu praful de copt. Apoi amestecăm ouăle întregi cu un praf de sare și zahărul. Le amestecăm cu mixerul până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt.

Adăugăm treptat uleiul și omogenizăm compoziția. Apoi adăugăm mascarponele și din nou omogenizăm compoziția.

La final, adăugăm compoziția de ouă peste făină și amestecăm încet cu o spatulă, până la omogenizare. În aluatul obținut încorporăm încet zmeura.

Întindem aluatul obținut în tava de chec și îi nivelăm uniform suprafața. Introducem tava în cuptor și coacem checul pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lăsăm checul să se tempereze 15 minute în tava de copt. Apoi îl transferăm pe un platou sau un grătar și îl lăsăm să se răcească bine.

Preparăm glazura de lămâie.

Punem zahărul pudră într-un bol și turnăm peste el câte puțin din sucul de lămâie, în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn.

Când glazura este bine legată, o întindem deasupra checului.

Lăsăm checul la loc răcoros până când glazura se mai întărește deasupra checului. Apoi îl putem porționa și îi răsfățăm pe cei dragi cu un desert delicios și spectaculos.