Dulciuri

Chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată

În plin sezon al cireșelor nu ezităm să ne răsfățăm cu ele și în deserturi delicioase. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă simplă de chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată.

Checurile cu iaurt sunt foarte apreciate datorită texturii lor ușor umede și răcoroase. Nu se prepară greu și nu conțin nici ingrediente complexe. În plus, sunt mult mai de efect dacă în compoziția lor adăugăm și fructe proaspete.

Vedeți aici și o rețetă de chec cu iaurt și prune. Acesta are un aluat mai consistent, pentru că s-a dorit ca prunele să rămână la suprafață.

Iar o altă rețetă de chec cu iaurt de pe blog, mai interesantă, este cea de chec cu rodii glazurat. Este un chec dulce acrișor, plin de semințe de rodie. Este perfect lângă cafeluța de dimineață, un ceai sau o ceașcă de lapte. Semințele de rodie pot fi înlocuite și cu fructe proaspete sau uscate, dacă nu vă împăcați cu ele.

Cum preparăm rețeta de chec cu iaurt și cireșe

Pentru rețeta de față pregătim un aluat clasic de chec cu iaurt în compoziție pe care îl aromatizăm cu vanilie. Vanilia merge bine cu cireșele, dar poate opta fiecare pentru aroma preferată. Îl preparăm puțin mai dens pentru a nu migra cireșele la baza aluatului.

De asemeni, optăm pentru cireșe mai puțin coapte, pentru a nu fi foarte suculente. Este delicios și simplu, însă glazura de ciocolată îi va înnobila și gustul, dar și aspectul.

Dacă și voi adorați checurile sau alte prăjituri cu fructe, găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată.

Chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată și porționat pe platou, alături de o ceașcă cu cafea și o floare galbenă

Gătește Chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată și porționat pe platou, alături de o ceașcă cu cafea și o floare galbenă

Ingrediente

  • Pentru blat de chec în formă de guguluf cu diametrul de 25 cm:
  • 4 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 150 gr iaurt cremos
  • 250 gr făină
  • 100 gr cireșe fără sâmburi
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 7 gr praf de copt.
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml frișcă lichidă îndulcită.

Mod de preparare

Mai întâi aducem untul la temperatura camerei pentru a-l putea amesteca bine în compoziția de chec.

Spălăm cireșele, îndepărtăm sâmburii din ele și le lăsăm la scurs într-o sită.

Cernem făina împreună cu praful de copt și adăugăm peste amestec un praf de sare.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a prepara compoziția de chec, mixăm untul moale cu zahărul până devine spumos. Adăugăm, unul câte unul, ouăle și omogenizăm după fiecare.

Adăugăm iaurtul și esența și omogenizăm încet compoziția și încorporăm treptat amestecul de făină cu praful de copt și sare.

Ungem forma de guguluf sau o formă clasică de chec cu unt moale și presărăm făină. Apoi întindem aluatul pentru chec uniform în ea.

Presărăm deasupra cireșele și le înfigem ușor în interiorul aluatului.

Introducem tava în cuptor și coacem deliciosul chec cu iaurt și cireșe pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Îl lăsăm, apoi, 10 minute să se tempereze în forma de copt, apoi îl răsturnăm pe un platou rotund și îl lăsăm să se răcească.

Pentru a prepara glazura de ciocolată încălzim frișca lichidă, dar nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere. Adăugăm ciocolata ruptă în ea și amestecăm până când aceasta este topită și compoziția omogenizată.

Lăsăm glazura să se tempereze 10 minute, apoi o întindem frumos peste deliciosul chec cu iaurt și cireșe.

Porționăm checul după ce glazura devine fermă.