Dulciuri

Chec guguluf cu stafide și vanilie

Când avem poftă de un desert simplu, rapid și delicios, apelăm la rețetele de chec. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de chec guguluf cu stafide și vanilie.

Checurile  și pandișpanele sunt cele mai pufoase prăjituri, pe care nu le refuzăm niciodată. Suntem obișnuiți cu ele încă din copilărie, pentru că erau deserturile de bază ale mamelor sau bunicilor.

Rețetele de chec sunt foarte versatile, le putem prepara în multe moduri. Pornind de la rețeta clasică de chec, putem adăuga diferite ingrediente pentru gust, aromă și culoare.

Vedeți aici o rețetă de chec in trei culori, pufos și delicios. Este preparat în culori naturale, cu cacao și turmeric.  Este un dulce simplu, bun de luat la pachet sau pentru răsfățul de la micul dejun.

O altă rețetă interesantă de pe blog este cea de chec șah cu ciocolată și zmeură. Este o rețetă interesantă atât ca mod de preparare cât și ca aspect al checului.

Ce ingrediente conține rețeta de chec guguluf cu stafide și vanilie

Pentru checul de azi apelăm la rețeta clasică pe care o îmbogățim cu stafide hidratate în vanilie. Avem nevoie, pentru aluatul checului, de ouă, zahăr, făină, ulei, arome și stafide. Ca și arome folosim coajă de lămâie și vanilie. Se combină absolut delicios cele două arome.

Un astfel de chec, preparat în formă de guguluf va arăta minunat porționat pe un platou cu prăjituri festive. Iar stafidele pot fi înlocuite cu alte fructe uscate sau cu fructe proaspete.

Vedeți aici și o rețetă de chec umed, cu fructe de pădure și glazură fructată. Este chiar un chec deosebit, este răcoros și foarte aspectuos.

Dar mai găsiți și alte rețete de chec pe blog, una mai interesantă decât alta.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec guguluf cu stafide și vanilie.

Porție de chec cu stafide și vanilie pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu chec secționat și o ceașcă de cafea

Gătește Chec guguluf cu stafide și vanilie

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec guguluf cu stafide și vanilie porționat pe platou

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 125 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 3 lingurițe esență de vanilie
  • 100 gr stafide
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie.

Mod de preparare

Începem prin a pune la hidratat stafidele în apă fierbinte cât să le acoperim. Adăugăm în apă și o linguriță cu esență de vanilie. Le lăsăm la hidratat timp de 30-40 de minute.

În acest interval de timp lăsăm și ouăle la temperatura camerei pentru nu fi reci când le vom amesteca.

După acest interval de timp separăm albușurile de gălbenușuri. Adăugăm un praf de sare peste albușuri și le mixăm energic până când încep să se spumeze ușor.

Adăugăm peste bezeaua de albușuri 100 gr de zahăr și continuăm mixarea până când bezeaua își dublează volumul și devine fermă.

Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și restul de 25 gr de zahăr. Apoi adăugăm coaja de lămâie răzuită fin și laptele la temperatura camerei. Omogenizăm bine compoziția și o amestecăm cu bezeaua de albușuri.

Adăugăm făina trecută prin sită și o încorporăm cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a obține o compoziție aerată.

Scurgem bine stafidele de apa în care au stat la hidratat, presărăm peste ele puțină făină și le adăugăm în compoziție. Amestecăm ușor să nu se lase compoziția.

Turnăm compoziția într-o tavă guguluf, unsă cu puțin unt. Punem tava în cuptorul încălzit și coacem deliciosul chec guguluf cu stafide și vanilie pentru 35-40 de minute.

După coacere, scoatem checul pe un grătar de răcire și îl lăsăm la răcit. Lăsăm checul să se răcească complet înainte de a-l porționa.

Îl decorăm cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie.