Rețete de post

Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Din categoria rețetelor de post, gustoase și hrănitoare, dar și  foarte apreciate, o ciorbă de fasole boabe cu tarhon și cimbru.

Chiar dacă este de post este foarte gustoasă, aromată și merge de minune servită cu ceapă roșie.

După cartofi și paste, fasolea boabe este alimentul la care ne gândim când încep perioadele de post.

Pe lângă gustul delicios, este și hrănitoare, iar gătită cum trebuie este și foarte sănătoasă.

Boabele de fasole au un conținut ridicat de fibre, benefice unui tranzit intestinal bun. În plus, fasolea conferă sățietate, cu toate că este săracă în calorii.

Fasolea este bogată în proteine și carbohidrați, dar și în minerale precum fier, seleniu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, potasiu și calciu. Dintre vitamine se regăsesc cele din grupa B, dar și vitaminele C, E și K. Acestea sunt doar câteva exemple din ceea ce conțin boabele de fasole. Dar suficiente pentru a considera fasolea un aliment sănătos, cu multe beneficii asupra organismului.

Rețeta Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Ciorba de fasole de față are un gust ușor dulceag, comparativ cu ciorba de fasole cu borș, pe care o mai găsiți pe blog.

Este plină de legume, iar ca arome am optat pentru nelipsitul cimbru și pentru tarhon. Cimbru este folosit în toate mâncărurile de fasole. Este, probabil, condimentul care se asortează cel mai bine cu fasolea. Însă tarhonul adăugat chiar îi înnobilează gustul.

Foarte mult ne place și zacusca de fasole. O pregătim toamna și ne prinde foarte bine ulterior, mai ales în zilele de post.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de fasole boabe, de post, sau de frupt, toate delicioase.

Dacă vă numărați printre iubitorii de supe sau dacă vreți să pregătetiți celor dragi un preparat simplu și ușor, vă oferim o rețetă de supă de legume plină de savoare și vitamine. Din multe legume multicolore și câteva condimente necesare, veți obține un preparat gustos și sănătos.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Gătește Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

10

Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Ingrediente

  • 500 gr fasole albă, boabe
  • 3 litri de apă
  • 2 buc. ceapă
  • 1 morcov mare
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură sare
  • 1 vârf de linguriță cu piper
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • 1/2 linguriță de tarhon uscat
  • 2 foi dafin
  • 200 ml suc de roșii
  • 1 legătură de pătrunjel verde

Mod de preparare

Cum preparăm delicioasa ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Mai întâi clătim bine boabele de fasole. Apoi le lăsăm în apă rece 3-4 ore pentru a se hidrata. În acest timp, o parte din boabele de fasole se desfac din pielița protectoare, ceea ce este bine, că o îndepărtăm.

După acest interval de timp, scurgem bine boabele de fasole din apa în care au stat. Le clătim și le punem la fiert pentru 10 minute, în apă cât să fie bine acoperite. Fierbem boabele de fasole în două ape pe care le aruncăm. Abia în a treia apă le lăsăm să fiarbă definitiv.

Ne asigurăm să avem o oală cu apă fierbinte pe foc, pentru că după prima fierbere, punem boabele la fiert în apă fierbinte, nu rece. De asemeni, clătim boabele de fasole tot cu apă fierbinte. Astfel nu stopăm procesul termic.

În a treia apă în care fierb boabele de fasole, după ce îndepărtăm spuma și după ce boabele de fasole sunt pătrunse cam trei sferturi, adăugăm o ceapă tocată. Adăugăm și jumătate din rădăcinoase, date pe răzătoare, sau tăiate rondele.

Cealaltă ceapă, plus restul de rădăcinoase răzuite , le tragem ușor la tigaie în ulei, doar atât cât să-și degaje gustul. Nu le călim și, mai ales, nu le prăjim.

Le adăugăm și pe acestea în ciorba de fasole. Lăsăm legumele să fiarbă și abia după ce sunt toate bine pătrunse, inclusiv boabele de fasole, adăugăm sucul de roșii. Apoi adăugăm și condimentele și sarea. Este recomandat ca sarea să fie adăugată spre final de fierbere, pentru a nu influența sfărâmarea boabelor de fasole. Adăugăm și puțin piper și mai fierbem delicioasa ciorbă de fasole boabe cu tarhon și cimbru pentru maxim 15 minute. Foile de dafin le îndepărtăm după 10-12 minute, pentru a nu deveni amare.

După stingerea focului, adăugăm pătrunjel verde tocat mărunt.

Este o mâncare chiar perfectă pentru o zi de post!