Gătește Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- 500 gr făină
- 1 ou + 2 gălbenușuri
- un vârf de linguriță de bicarbonat
- 125 gr unt sau untură
- 50 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 300 gr iaurt
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.
Mod de preparare
Dizolvăm bicarbonatul în iaurt și adăugăm acest amestec peste compoziția de mai sus. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea și frământăm un aluat ferm, pe care îl acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit 15 minute.
După acest interval de timp, întindem aluatul în foi subțiri de aproximativ 5 mm grosime, pe masa presărată cu făină. Decupăm din acestea forme de romburi. Crestăm aluatul la mijloc, pe diagonală cam de 2 cm. Apoi răsucim unul din colțurile aluatului prin crestătură, de două ori.
După ce formăm toți ciurugăii, îi prăjim în baie de ulei până când se rumenesc frumos și devin crocanți.
Îi scoatem pe prosoape de hârtie pentru a elimina din surplusul de ulei.
Apoi îi punem în boluri, presărăm zahăr pudră cu aromă de vanilie și îi servim alături de cei dragi. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.
Spor și poftă bună!
COMENTARII