Gătește Coaste de porc cu sos și mămăligă
Timp de preparare
90 min
Nivel
mediu
Porții
5
Ingrediente
- Pentru coaste:
- 1,5 kg coaste de porc
- 3-4 căței de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper după gust.
- Pentru sos:
- 200 ml suc de roșii sau pastă de tomate diluată
- 2 linguri miere (sau zahăr brun)
- 1 lingură oțet balsamic
- 1 lingură sos de soia
- 1 linguriță pudră de usturoi
- 1 linguriță boia afumată (opțional)
- 1 lingură muștar
- fulgi de ardei iute (opțional).
- Pentru mămăligă:
- 500 ml apă
- 200 g mălai
- 1 linguriță sare
- 50 g unt (opțional).
Mod de preparare
Pregătirea coastelor.
Spală și șterge coastele de apă. Freacă-le cu un amestec de sare, piper, boia și cimbru. Pune usturoiul zdrobit deasupra. Lasă-le la marinat cel puțin o oră sau peste noapte la frigider.
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Așază coastele într-o tavă, unge-le cu ulei de măsline și acoperă-le cu folie de aluminiu.
Coace-le timp de 1 oră, apoi îndepărtează folia și lasă-le să se rumenească încă 30 de minute.
Prepararea sosului.
Amestecă toate ingredientele pentru sos într-o cratiță și fierbe-le la foc mic până ce capătă o consistență groasă.
Spre finalul coacerii coastelor, unge-le cu sosul preparat și lasă-le să se glazureze în cuptor încă 10 minute.
Preparare mămăligă.
Pune apa cu sare la fiert. Când apa clocotește, toarnă mălaiul treptat, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, amestecând din când în când. La final, adaugă untul.
Pentru o servire rustică poți așeza mămăliga pe platouri, iar deasupra ei delicioasele coaste de porc cu sos. Poți adăuga murături sau o salată de varză pentru un plus de prospețime.
Poftă bună!
COMENTARII