Gătește Cotlet de porc cu sos de ciuperci
Timp de preparare
70 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru friptură:
- 2 kg cotlet de porc fără os
- sare și piper, după gust
- cimbru și rozmarin
- 2-3 căței de usturoi
- ulei de floarea soarelui
- Pentru sosul de ciuperci:
- 500 gr ciuperci champignon, albe
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 150 ml de vin alb, demidulce
- 200 ml smântână lichidă
- 1 lingură de amidon
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Mai întâi pregătim cotletul de porc pe care îl curățăm bine de tendoane și de pielița protectoare, pentru a nu se deforma în timpul preparării. Îl asezonăm cu sare și piper, îl ungem cu ulei și îl împachetăm în hârtie de copt. Adăugăm și 3-4 căței de usturoi bine zdrobiți, 1-2 crenguțe de cimbru și 1-2 crenguțe de rozmarin.
Așezăm cotletul așa împachetat într-o tavă de cuptor, sau într-un vas termorezistent. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu și îl punem la cuptor, la 200 de grade Celsius pentru 40 de minute.
După acest interval de timp înlăturăm folia de aluminiu și desfacem ușor hârtia de copt. Mai lăsăm cotletul de porc în cuptor reducând temperatura la 175 de grade pentru 30 de minute.
În acest interval de timp glazurăm cotletul cu sosul lăsat în hârtia de copt pentru a se hidrata.
Pentru sosul de ciuperci punem ceapa tocată la călit în ulei și adăugăm 1-2 căței de usturoi tocați rondele. Apoi adăugăm ciupercile tocate și le amestecăm cu ceapa și usturoiul.
Adăugăm și sare și piper după gust, apoi turnăm vinul alb. Lăsăm ciupercile să fiarbă în vin până când se evaporă bine alcoolul. Când sunt bine pătrunse, le trecem prin blender, apoi prin sită și le punem din nou la fiert împreună cu un cățel de usturoi răzuit și amidonul amestecat cu smântâna lichidă.
Păstrăm câteva ciuperci întregi pentru a le servi împreună cu deliciosul cotlet de porc cu sos de ciuperci.
Amestecăm sosul de ciuperci până când se îngroașă ca o smântână.
Glazurăm cu el porțiile de cotlet în timpul servirii.
Este o combinație delicioasă pe care v-o recomandăm cu încredere.
Spor și poftă bună!
COMENTARII