Dulciuri

Cozonac Babka cu mac și nuci

Cozonacul Babka a devenit foarte apreciat și în bucătăriile noastre, de ceva timp. De obicei se prepară cu umplutură de ciocolată, însă foarte interesantă este și rețeta de cozonac Babka cu mac și nuci. Umplutura de mac este foarte gustoasă și oferă un aspect tare frumos cozonacului.

Folosim umplutură de mac și la cornuri, la prăjituri sau la cornulețe. Vedeți aici o rețetă de cornulețe fragede cu mac. Aluatul cornulețelor este unul fraged, preparat cu untură, iar umplutura îi înnobilează gustul.

Tot din categoria deserturilor cu mac, mai găsiți pe blog și o rețetă de prăjitură cu foi fragede și mac. Este o rețetă din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Iar dacă doriți și o prăjitură cu mac în blat, vă recomandăm rețeta de prăjitură cu mac și piersici din compot. Este alegerea potrivită pentru o masă la care îți vin cei mai buni prieteni sau pentru weekendul în care familia se reunește.

Cum se prepară rețeta de cozonac Babka cu mac și nuci

Aluatul pentru cozonac este unul clasic, iar umplutura de mac se prepară prin fierberea macului în lapte până când se hidratează. Interesant este modul de împletire a aluatului. Acesta se rulează cu umplutură în interior, apoi se secționează pentru a pune în evidență umplutura.

Mai găsiți pe blog și rețeta clasică de cozonac Babka însiropat. Și găsiți o colecție de rețete de cozonac cu aluaturi și umpluturi diferite, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac Babka cu mac și nuci.

Patru felii de cozonac Babka cu mac și nuci pe un platou alb, alături de o ceașcă cu ceai și o lămâie

Gătește Cozonac Babka cu mac și nuci

Timp de preparare

50

Nivel

complex

Porții

16

Cozonac Babka cu mac și nuci feliat pe un platou, alături de o ceașcă de ceai și o lămâie secționată

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr de făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 100 gr de zahăr
  • 2 ouă
  • 75 gr de unt
  • 250 ml de lapte
  • 1 vârf de cuțit sare
  • coajă de lămâie și de portocală
  • Pentru umplutură:
  • 200 gr de mac măcinat
  • 100 ml de lapte
  • 200 gr de nuci tocate mărunt
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 100 gr de zahăr
  • Pentru sirop:
  • 100 ml de apă
  • 50 gr de zahăr
  • 2 lingurițe cu esență de rom

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului.

Într-un pahar înalt punem laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.

Cernem făina într-un bol încăpător și facem o adâncitură în mijloc. Turnăm acolo amestecul de lapte cu drojdie. Presărăm o lingură de făină peste acesta și  acoperim vasul cu un ștergar curat. Lăsăm bolul la loc cald și ferit de curent pentru 15-20 de minute.

Apoi adăugăm în adâncitura din făină ouăle amestecate cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Frământăm aluatul fie manual, fie folosind mixerul. La final de frământare încorporăm în aluat untul topit. Omogenizăm bine aluatul, îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dospit, la loc cald, timp de o oră.

Cozonacul Babka, clasic se lasă la dospit la rece, de pe o zi pe alta, însă atunci când timpul nu îți permite, îl poți prepara în aceeași zi, ca pe cozonacul clasic.

Între timp pregătim umplutura.

Punem laptele și untul într-o cratiță pe foc. Lăsăm laptele să atingă punctul de fierbere. Dăm cratița deoparte de pe foc și adăugăm în ea macul măcinat și zahărul. Amestecăm bine, adăugăm și nuca și acoperim vasul cu un capac. Îl lăsăm așa până când se răcește și aluatul de cozonac este dospit. Când compoziția de mac este răcită, adăugăm oul și omogenizăm.

Cum formăm cozonac Babka cu mac și nuci.

Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie cu grosime de circa 1 cm. Întindem umplutura de mac peste aluat, lăsând o margine liberă de 3-4 cm. Rulăm aluatul începând cu partea cu umplutură, apoi secționăm ruloul format, transversal, în două părți. Păstrăm un capăt nesecționat și împletim cele două părți așa încât umplutura de mac să se vadă frumos la exterior.

Punem hârtie de copt într-o tavă de 30×15 cm și transferăm aluatul în tavă. Îl acoperim și îl lăsăm să se mai dezvolte pentru aproximativ 30 de minute.

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Coacem cozonacul Babka cu mac pentru 45-50 de minute.

După coacere, pregătim siropul prin fierberea apei cu zahărul până când acesta se dizolvă. La final adăugăm esența de rom. Turnăm siropul peste cozonacul din tavă. Acoperim cozonacul și îl punem la rece pentru 2 ore, timp în care se va hidrata.

Este absolut delicios un astfel de cozonac, chiar merită preparat.