Gătește Cozonac Babka cu mac și nuci
Timp de preparare
50
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 7 gr drojdie uscată
- 100 gr de zahăr
- 2 ouă
- 75 gr de unt
- 250 ml de lapte
- 1 vârf de cuțit sare
- coajă de lămâie și de portocală
- Pentru umplutură:
- 200 gr de mac măcinat
- 100 ml de lapte
- 200 gr de nuci tocate mărunt
- 1 ou
- 50 gr unt
- 100 gr de zahăr
- Pentru sirop:
- 100 ml de apă
- 50 gr de zahăr
- 2 lingurițe cu esență de rom
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului.
Într-un pahar înalt punem laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.
Cernem făina într-un bol încăpător și facem o adâncitură în mijloc. Turnăm acolo amestecul de lapte cu drojdie. Presărăm o lingură de făină peste acesta și acoperim vasul cu un ștergar curat. Lăsăm bolul la loc cald și ferit de curent pentru 15-20 de minute.
Apoi adăugăm în adâncitura din făină ouăle amestecate cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Frământăm aluatul fie manual, fie folosind mixerul. La final de frământare încorporăm în aluat untul topit. Omogenizăm bine aluatul, îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dospit, la loc cald, timp de o oră.
Cozonacul Babka, clasic se lasă la dospit la rece, de pe o zi pe alta, însă atunci când timpul nu îți permite, îl poți prepara în aceeași zi, ca pe cozonacul clasic.
Între timp pregătim umplutura.
Punem laptele și untul într-o cratiță pe foc. Lăsăm laptele să atingă punctul de fierbere. Dăm cratița deoparte de pe foc și adăugăm în ea macul măcinat și zahărul. Amestecăm bine, adăugăm și nuca și acoperim vasul cu un capac. Îl lăsăm așa până când se răcește și aluatul de cozonac este dospit. Când compoziția de mac este răcită, adăugăm oul și omogenizăm.
Cum formăm cozonac Babka cu mac și nuci.
Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie cu grosime de circa 1 cm. Întindem umplutura de mac peste aluat, lăsând o margine liberă de 3-4 cm. Rulăm aluatul începând cu partea cu umplutură, apoi secționăm ruloul format, transversal, în două părți. Păstrăm un capăt nesecționat și împletim cele două părți așa încât umplutura de mac să se vadă frumos la exterior.
Punem hârtie de copt într-o tavă de 30×15 cm și transferăm aluatul în tavă. Îl acoperim și îl lăsăm să se mai dezvolte pentru aproximativ 30 de minute.
Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Coacem cozonacul Babka cu mac pentru 45-50 de minute.
După coacere, pregătim siropul prin fierberea apei cu zahărul până când acesta se dizolvă. La final adăugăm esența de rom. Turnăm siropul peste cozonacul din tavă. Acoperim cozonacul și îl punem la rece pentru 2 ore, timp în care se va hidrata.
Este absolut delicios un astfel de cozonac, chiar merită preparat.
COMENTARII