Rețete fel de fel de la prieteni

Prăjitură cu foi fragede și mac

Dintr-un aluat fraged și o cremă de mac fiert în lapte și aromatizat cu vanilie, iese un deliciu garantat, această prăjitură cu foi fragede și mac! Macul, măcinat în prealabil, se hidratează perfect în lapte fierbinte și devine cremos.

Rețeta face parte din colecția impresionantă de rețete preparate de Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. Dacă iubiți macul în preparate, cu siguranță veți adora această prăjitură.

Tot din bucătăria lui Vlăduț v-am mai prezentat anterior și rețeta de prăjitură Ciocolatina cu vișine din compot. Foarte apreciată a fost de cititorii blogului nostru și foarte mulți ne-au scris că au testat-o.

Iar din categoria rețetelor de deserturi cu mac, de pe blog, vă recomand să încercați și rețeta de cornulețe fragede cu mac. Aluatul este fraged, chiar foietat deși nu conține niciun agent de creștere. Se frăgezesc pe zi ce trece, se fac ușor și se păstrează foarte bine chiar și două săptămâni la rece, în cutii metalice.

Citește și: Prăjitura Televizor, delicioasă și foarte spornică

Ce conține rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac

Aluatul pentru foile fragede este unul mai special, cu cremă de brânză în compoziție, pe lângă ingredientele clasice.  Crema de mac se prepară simplu, din lapte și mac măcinat plus aromele preferate. Însă, necesită un timp îndelungat de hidratare.

Recomandarea lui Vlăduț este să preparăm crema de mac de cu seară. Astfel se va putea hidrata suficient și o putem întinde a doua zi între foile de aluat fraged.

Foile se coc în același timp cu crema, deci nu sunt foi coapte pe dosul tăvii.

Dacă și voi adorați deserturile cu mac găsiți pe blog astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac.

Porții de prăjitură cu foi fragede și mac așezate una peste alta

Gătește Prăjitură cu foi fragede și mac

Timp de preparare

45

Nivel

mediu

Porții

24

Porții de prăjitură cu foi fragede și mac așezate una peste alta

Ingrediente

  • Pentru crema de mac:
  • 800 gr mac
  • 1500 ml lapte
  • zahăr, după gust( 150-200 gr)
  • coajă de lămâie și vanilie
  • Pentru foile de aluat fraged:
  • 650 gr făină
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 250 gr mascarpone sau cremă de brânză Philadelphia
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahăr
  • 3 ouă medii
  • vanilie și coajă de lămâie
  • 1 plic praf de copt, opțional

Mod de preparare

Se începe cu prepararea cremei de mac, pentru că macul necesită un timp îndelungat de hidratare.

Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea.

Fierbem laptele cu un praf de sare adăugat și îl turnăm fierbinte peste macul măcinat. Amestecăm rapid pentru omogenizare.  Punem vasul cu lapte și mac la fiert, la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.

Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. În acest timp, macul va continua să se hidrateze și se va transforma într-o cremă densă.

A doua zi pregătim aluatul fraged pentru rețeta de prăjitură fragedă cu mac.

Punem făina într-un vas, adăugăm sarea și praful de copt, dacă optăm să-l folosim. Aluatul nu necesită neapărat praf de copt decât dacă dorim foile mai dezvoltate, adică o prăjitură mai înaltă.

Punem untul moale într-un bol, adăugăm zahărul și le amestecăm bine până când obținem o compoziție spumoasă. Apoi adăugăm mascarponele, ouăle și aromele. Omogenizăm compoziția și încorporăm făina amestecată cu sare.

Va rezulta un aluat compact și nelipicios. Îl acoperim cu folie de prospețime și îl punem la rece pentru 30 de minute, sau chiar o oră.

După ce aluatul s-a relaxat la rece, îl împărțim în două părți aproximativ egale. Cu ajutorul sucitorului întindem cele două părți de aluat  în două foi de dimensiunea tăvii de copt, pe masa presărată cu făină.

Așezăm prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Peste ea întindem crema de mac, apoi așezăm a doua foaie deasupra.

Coacem prăjitura fragedă cu mac pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit în prealabil. Apoi o lăsăm să se răcească, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o porționăm.

Este minunată, chiar merită preparată, dacă iubiți deserturile cu mac!

Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, accesați și materialul video: https://a1.ro/chefi-la-cutite/retete/este-cea-mai-buna-prajitura-cu-foi-fragede-si-mac-id977038.html