Gătește Cozonac din aluat dospit la rece
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 5 gălbenușuri
- 400 ml lapte
- 200 ml ulei
- 200 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilat
- 10 g drojdie uscată
- coaja de la o lămâie
- coaja de la o portocală
- 1/4 linguriță sare
- Pentru umplutură:
- 6 albușuri
- 100 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilinat
- 50 g nucă măcinată
- 30 gr cacao
- 20 gr pesmet
- 100 gr nucă, tăiată grosier
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
Mod de preparare
Înainte de a ne apuca de lucru, aducem toate ingredientele la temperatura camerei.
Cernem făina într-un vas, de două ori, pentru a fi mai aerată.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile la frigider, într-o caserolă cu capac.
Punem la încălzit laptele și uleiul, dar separat.
La mijlocul făinii din vas facem o adâncitură și punem acolo drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr.
Turnăm lapte cald și îl amestecăm cu drojdia, zahărul și puțină făină. Amestecăm ușor până se omogenizează maiaua.
Apoi acoperim vasul cu un ștergar, îl lăsăm la loc cald și așteptăm să se dezvolte maiaua, aproximativ 5-6 minute.
Între timp, amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a le accentua culoarea.
Adăugăm zahărul, pe care este bine să îl măcinăm împreună cu zahărul vanilinat. Amestecăm bine cu ajutorul mixerului până când gălbenușurile se deschid la culoare și devin spumoase. Turnăm peste spuma de gălbenușuri puțin lapte cald și adăugăm compoziția peste maiaua dezvoltată.
Amestecăm bine folosind o spatulă și începem să încorporăm din făină, turnând treptat, restul de lapte cald și uleiul, de asemeni, cald.
Răsturnăm aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei, îl frământăm bine câteva minute, apoi îl punem înapoi în bol. Îl acoperim cu o folie alimentară și îl dăm la frigider de seara până dimineața.
A doua zi, înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătim umplutura.
Batem albușurile spumă, presărate cu puțină sare. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm până obținem o bezea fermă.
Amestecăm nuca cu pesmetul și cacaua și încorporăm amestecul în bezeaua de albușuri.
Acum putem asambla cozonacii.
Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în trei părți. Întindem fiecare parte de aluat pe masa unsă cu puțin ulei, într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime.
Întindem umplutura pe două din foi, apoi le rulăm și le punem în tăvile tapetate cu hârtie de copt. După cum am spus mai sus, un cozonac l-am umplut doar cu stafide că așa a fost cererea.
Acoperim cozonacii cu ștergare de bucătărie și îi lăsăm 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte aluatul.
Încălzim cuptorul la 175 de grade. Ungem cozonacii cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și dăm tăvile la cuptor.
Coacem cozonacii pentru 40-50 de minute la 175 de grade, sau până se rumenesc frumos la suprafață.
Sunt delicioși, iar aluatul este unul dens, dar în același timp și pufos.
COMENTARII