Aluaturi dulci

Cozonac împletit cu mac și stafide

Pentru sărbători, sau pentru atunci când avem poftă de cozonac, merită preparată această rețetă de cozonac împletit cu mac și stafide.

Este un cozonac copt într-o formă de guguluf cu diametrul de 32 cm.

Rețeta aluatului este una clasică, iar umplutura de mac am mai folosit-o și la cozonacul Babka însiropat.

Vedeți aici și rețeta de cozonac Babka cu mac și nuci. Cozonacul Babka a devenit unul dintre cei mai apreciați cozonaci, în special pentru aspectul deosebit.

Mai vedeți aici și rețeta de cozonac Babka însiropat, cu ciocolată. Este rețeta clasică a acestui tip de cozonac inspirat din bucătăriile evreiești.

Rețetele de cozonac sunt foarte versatile, atât din punct de vedere a aluatului, cât și a umpluturii, dar și a aspectului acestuia. Ne place să preparăm cozonacul sub diferite forme, de la forma simplă la cea împletită, copt în forma clasică în formă rotundă sau, ca în cazul de față, în formă de coroniță.

Cum preparăm rețeta de cozonac împletit cu mac și stafide

Aluatul acestui cozonac este unul clasic cu ouă și unt în compoziție. Se dospește timp de o oră în bol și alte 35-40 de minute, după umplere și împletire.

Umplutura de mac este ca o cremă, iar stafidele aduc un plus de gust și aromă. Adăugăm și câteva alune curățate și tocate, pentru un gust crocant.

Chiar dacă nu este foarte dezvoltat ca un cozonac clasic, este aspectuos și foarte gustos. Încercați-l și vă veți convinge.

Și vă mai recomand de pe blog rețeta de cozonac Cruffin cu multe stafide. Este o combinație interesantă între rețeta de panettone din bucătăria italiană și rețeta de cruffin din bucătăria australiană.

Dar găsiți o întreagă colecție de rețete pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac împletit cu mac și stafide.

Cozonac împletit cu mac și stafide, glazurat cu zahăr caramelizat și decorat cu fistic

Gătește Cozonac împletit cu mac și stafide

Timp de preparare

50 min

Nivel

mediu

Porții

1

Cozonac împletit cu mac și stafide, glazurat cu zahăr caramelizat și decorat cu fistic

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr de făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 100 gr de zahăr
  • 2 ouă
  • 75 gr de unt
  • 250 ml de lapte
  • 1 vârf de cuțit sare
  • coajă de lămâie și de portocală
  • 2 lingurițe cu esență de rom
  • Pentru umplutură:
  • 200 gr de mac măcinat
  • 100 ml de lapte
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr stafide
  • 50 gr alune sau migdale
  • Pentru glazurat:
  • 30 ml de apă
  • 150 gr de zahăr
  • 20 gr de unt
  • 50 gr fistic măcinat

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru cozonac împletit cu mac și stafide.

Punem laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr într-un bol. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.

În alt bol mai încăpător cernem făina și facem o adâncitură în mijloc. Adăugăm acolo amestecul de lapte cu drojdie. Presărăm o lingură de făină peste acesta și  acoperim vasul cu un ștergar curat. Lăsăm bolul la loc cald și ferit de curent pentru 15-20 de minute.

Amestecăm ouăle amestecate cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin și le adăugăm peste maiaua de drojdie dezvoltată. Începem să încorporăm și făina din bol și frământăm aluatul fie manual, fie folosind mixerul. La final de frământare încorporăm în aluat untul topit. Acoperim aluatul pentru cozonac cu un ștergar și îl lăsăm la dospit, la loc cald, timp de o oră.

Între timp pregătim compoziția de mac.

Punem laptele la fiert și adăugăm untul. După topirea untului lăsăm laptele să atingă punctul de fierbere. Măcinăm macul foarte fin și îl adăugăm peste laptele fierbinte. Adăugăm și zahărul și stingem focul. Amestecăm bine până la omogenizare și acoperim vasul cu un capac. Îl lăsăm așa până când se răcește, iar aluatul de cozonac este dospit. Când compoziția de mac este răcită, adăugăm oul și omogenizăm.

Pentru a forma minunatul cozonac împletit cu mac și stafide împărțim aluatul în două părți egale. Împărțim și compoziția de mac tot în două părți.

Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Ungem foaia cu compoziția de mac, presărăm stafide și alune și rulăm. Procedăm asemănător și cu a doua foaie de aluat apoi împletim cele două rulouri.

Ungem forma de copt cu unt sau cu ulei și așezăm cozonacul împletit în ea.

Îl mai lăsăm la dezvoltat 35-40 de minute, acoperit cu un ștergar.

Între timp, încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce cozonacul în cuptor, crestăm aluatul la suprafață din loc în loc.

Coacem cozonacul pentru 50 de minute la 175 de grade Celsius.

Înainte de a scoate cozonacul din cuptor preparăm un sos caramel pentru a-l glazura. Punem apa într-o crăticioară și adăugăm zahărul. Lăsăm zahărul să se topească apoi adăugăm untul. Amestecăm bine până când se topește și untul și sosul este omogen.

Glazurăm cozonacul fierbinte cu zahărul caramelizat, folosind o pensulă.

Apoi presărăm fistic mărunțit pe deasupra și lăsăm deliciosul cozonac împletit cu mac și stafide să se răcească pentru a-l putea porționa frumos.