Gătește Desert Buturuga de Crăciun
Timp de preparare
25
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru foaia de ruladă:
- 6 ouă mari
- 120 gr de zahăr
- 125 gr de făină
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- Pentru cremă:
- 250 gr de ciocolată amăruie
- 200 gr de ciocolată cu lapte
- 500 ml de frișcă lichidă
- 250 gr de mascarpone
- un praf de sare
- 270 gr dulceață de cireșe amare, opțional
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Începem cu prepararea foii de ruladă.
În două boluri, separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le batem spumă cu un tel, sau cu mixerul. Adăugăm zahărul, lingură cu lingură și mixăm intens până când obținem o bezea fermă. Încorporăm gălbenușurile, unul câte unul.
Îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă în continuare.
Amestecăm făina cu praful de sare și o încorporăm treptat, amestecând compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra pufoasă și aerată.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 33/43 cm și întindem compoziția pentru foaia de ruladă în ea. O nivelăm frumos la suprafață și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit.
Umezim un ștergar de bucătărie și îl întindem pe masa de lucru, apoi răsturnăm foaia de ruladă peste el. Rulăm foaia imediat, cu ștergarul umezit cu tot, dar și cu hârtia de copt lipită pe dosul ei. O lăsăm așa până se răcește.
Preparăm crema pentru desert Buturuga de Crăciun
Rupem ciocolata în bucăți mici. Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în frișca încălzită bucățile de ciocolată. Amestecăm intens până când ciocolata este topită și se omogenizează compoziția. Lăsăm crema să se răcească, apoi introducem mixerul în ea și îi oferim cremozitate.
Asamblăm trunchiul de copac.
Desfacem foaia de ruladă, îndepărtăm hârtia de copt și întindem jumătate din cremă peste ea. La un capăt, adăugăm și un strat din dulceața de cireșe amare.
Rulăm foaia cu crema și dulceața la interior și o punem la rece pentru o oră, acoperită cu hârtia de copt.
În crema rămasă adăugăm mascarponele pentru un plus de fermitate. Dar este opțional mascarponele.
Tăiem, oblic, 2 bucăți din ruladă pentru a forma crengile buturugii. Întindem cremă peste bucata mare de ruladă, apoi lipim pe ea, bucățile tăiate și întindem cremă peste ele.
Decorăm desertul Buturuga de Crăciun cu zahăr pudră ca și cum ar părea ninsă. Apoi putem să folosim și alte elemente de decor festive, după propria imaginație.
Punem desertul la rece, până în momentul servirii.
COMENTARII