Dulciuri

Desert Buturuga de Crăciun

Din categoria rețetelor de deserturi festive pentru masa de Crăciun, vă invităm să încercați acest desert Buturuga de Crăciun. Rețeta este inspirată din bucătăria franțuzească unde este întâlnită sub denumirea ”Bûche de Noël” .

Desertul este foarte popular și în alte bucătării internaționale. Iar de la un timp a devenit popular și la noi, alături de alte deserturi inspirate din bucătăriile internaționale. Un exemplu ar fi delicioșii biscuiți cu ciocolată – Chocolate crinkles. Sunt nelipsiți de pe platoul cu fursecuri preparate pentru sărbătorile de iarnă.

Iar o altă rețetă de desert care se prepară pentru platoul cu prăjituri de sărbători este rețeta de cubulețe cu cocos sau prăjitura tăvălita. Este o rețetă inspirată din bucătăria australiană unde se întâlnește sub denumirea ”Lamington”.

Sunt multe rețete care se prepară de sărbători, inspirate din afară. Rețeta de turtă dulce glazurată este una dintre acestea, care a devenit foarte populară și la noi.

Cum se prepară rețeta de desert Buturuga de Crăciun

Pentru rețeta de față avem de preparat o ruladă simplă, umplută cu cremă de ciocolată. Apoi o secționăm și o montăm sub formă de buturugă, sau trunchi de copac. Secțiunea ruladei are aspectul secțiunii unui trunchi de copac, de aici și denumirea.

Rețeta se poate prepara după bunul plac al fiecăruia, important este ca aspectul să fie respectat cu al rețetei originale, pentru a-și merita denumirea. Pentru decor, fiecare este liber să-și lase imaginația să zburde.

Dacă sunteți în căutare de rețete festive pentru masa de Crăciun și de Revelion, avem pentru voi un colaj de rețete cuprinse în același articol, pentru a vă ușura căutările – vedeți aici colajul.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de desert Buturuga de Crăciun.

Desert Buturuga de Crăciun pe un platou oval alb, alături de două cești albe cu farfuriuțe și conuri de brad

Gătește Desert Buturuga de Crăciun

Timp de preparare

25

Nivel

mediu

Porții

16

Desert Buturuga de Crăciun pe un platou oval alb, alături de două cești albe cu farfuriuțe și conuri de brad

Ingrediente

 • Pentru foaia de ruladă:
 • 6 ouă mari
 • 120 gr de zahăr
 • 125 gr de făină
 • un praf de sare
 • 2 lingurițe cu esență de vanilie
 • Pentru cremă:
 • 250 gr de ciocolată amăruie
 • 200 gr de ciocolată cu lapte
 • 500 ml de frișcă lichidă
 • 250 gr de mascarpone
 • un praf de sare
 • 270 gr dulceață de cireșe amare, opțional
 • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Începem cu prepararea foii de ruladă.

În două boluri, separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le batem spumă cu un tel, sau cu mixerul. Adăugăm zahărul, lingură cu lingură și mixăm intens până când obținem o bezea fermă. Încorporăm gălbenușurile, unul câte unul.

Îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă în continuare.

Amestecăm făina cu praful de sare și o încorporăm treptat, amestecând compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra pufoasă și aerată.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 33/43 cm și întindem compoziția pentru foaia de ruladă în ea. O nivelăm frumos la suprafață și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit.

Umezim un ștergar de bucătărie și îl întindem pe masa de lucru, apoi răsturnăm foaia de ruladă peste el. Rulăm foaia imediat, cu ștergarul umezit cu tot, dar și cu hârtia de copt lipită pe dosul ei. O lăsăm așa până se răcește.

Preparăm crema pentru desert Buturuga de Crăciun

Rupem ciocolata în bucăți mici. Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în frișca încălzită bucățile de ciocolată. Amestecăm intens până când ciocolata este topită și se omogenizează compoziția. Lăsăm crema să se răcească, apoi introducem mixerul în ea și îi oferim cremozitate.

Asamblăm trunchiul de copac.

Desfacem foaia de ruladă, îndepărtăm hârtia de copt și întindem jumătate din cremă peste ea. La un capăt, adăugăm și un strat din dulceața de cireșe amare.

Rulăm foaia cu crema și dulceața la interior și o punem la rece pentru o oră, acoperită cu hârtia de copt.

În crema rămasă adăugăm mascarponele pentru un plus de fermitate. Dar este opțional mascarponele.

Tăiem, oblic, 2 bucăți din ruladă pentru a forma crengile buturugii. Întindem cremă peste bucata mare de ruladă, apoi lipim pe ea, bucățile tăiate și întindem cremă peste ele.

Decorăm desertul Buturuga de Crăciun cu zahăr pudră ca și cum ar părea ninsă. Apoi putem să folosim și alte elemente de decor festive, după propria imaginație.

Punem desertul la rece, până în momentul servirii.