Garnituri / Legume

Dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor

Dacă vă plac preparatele cu dovleac, nu ezitați să încercați și rețeta de dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor. Foarte bine au mers cele trei ingrediente, combinate în același preparat. Este o rețetă de garnitură foarte gustoasă și consistentă. Mai punem o salată alături, sau chiar o friptură și masa este asigurată.

Ne place mult dovleacul și profităm de sezonul lui pentru a-l include în cât mai multe preparate culinare. Preparăm din el rețete de supe creme, de aperitive și garnituri, dar și de multe deserturi.

Una dintre rețetele de aperitive cu dovleac pe care v-o recomandăm este cea de budincă de dovleac cu brânză și semințe. Este una dintre acele rețete despre care putem spune că este, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

Iar dintre rețetele de fel principal cu dovleac, vă propunem spre testare rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Nu necesită multe ingrediente, iar mâncarea iese gustoasă și foarte sățioasă.

Din categoria rețetelor de desert cu dovleac, vă recomandăm o rețetă de cheesecake zebră cu dovleac și portocale. Este un cheesecake fără aluat, foarte gustos și aromat, cu un contrast minunat de culori.

Cum preparăm rețeta de dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor

Pentru rețeta de față nu avem mare lucru de făcut. Curățăm cartofii și îi tăiem în felii rotunde, iar dovleacul îl curățăm doar dacă are coaja foarte tare. Există și dovleci cruzi cu coaja moale și culoarea portocalie. Pe aceștia doar îi secționăm în felii de mărimea celor de cartofi.

Intercalăm feliile de dovleac cu cele de cartofi într-un vas uns, adăugăm brânza deasupra și punem vasul la cuptor. Mai putem adăuga și o ceapă ușor călită sau câteva ciuperci trase la tigaie, pentru un plus de gust și de consistență. Dar puteți personaliza rețeta după propriul gust. Noi vă prezentăm varianta cea mai simplă și mai rapidă a rețetei.

Și dacă mai doriți alte rețete cu dovleac, veți descoperi pe blog mai multe rețete, din toate categoriile. Doar tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și ajungeți la ele.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor.

Dovleac cu cartofi și brânză feta, în vas alb cu lingură

Gătește Dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

4

Dovleac cu cartofi și brânză feta, în vas alb cu lingură

Ingrediente

  • 500 gr dovleac
  • 500 gr cartofi albi
  • 1 ceapă
  • 200 gr ciuperci champignon
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 25 gr unt
  • 200 ml smântână de gătit
  • 250 gr brânză feta
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Mai întâi vom pregăti ciupercile.

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim într-o tigaie cu o lingură de ulei și puțin unt. Presărăm și puțină sare pentru a ajuta ceapa să se deshidrateze și să-și degaje gustul în tigaie. Adăugăm și ciupercile tocate mai mărunt și le amestecăm cu ceapa. Mai adăugăm puțin unt și lăsăm ciupercile să se prepare în sosul format, până când acesta scade ușor. Adăugăm și cățeii de usturoi curățați și tocați rondele și presărăm sare și piper, după gust.

Apoi adăugăm smântâna de gătit  și fierbem ciupercile în sosul format până când sunt bine pătrunse.

Lăsăm sosul de ciuperci deoparte și pregătim dovleacul și cartofii.

După cum am amintit la început, cartofii îi vom curăța, spăla și felia în rondele. La fel și dovleacul îl porționăm în felii rotunde de dimensiunea celor de cartofi.

Ungem un vas termorezistent cu puțin unt și așezăm feliile de cartofi intercalate cu cele de dovleac în rânduri verticale.

Deasupra vom turna sosul de ciuperci, lăsându-l să pătrundă și printre ingredientele din vas.

Apoi vom presăra brânza sfărâmată.

Punem vasul în cuptor, setăm temperatura la 180 de grade Celsius și preparăm feliile de dovleac cu cartofi și brânză feta, pentru 40-50 de minute.

Servim preparatul ușor cald, alături de o salată de crudități sau o salată verde.