Gătește Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Timp de preparare
30 min
Porții
8
Ingrediente
- 2 dovlecei de grădină, cruzi
- 4 ouă
- 200 gr făină
- sare și piper
- puțin ulei pentru prăjit
- Pentru mujdei:
- 1 căpățână de usturoi
- 1/2 linguriță sare grunjoasă
- 1/2 linguriță oțet
- 2 linguri ulei de măsline
- 2-3 linguri de apă plată
- 1-2 linguri de apă minerală, carbogazoasă
Mod de preparare
Spălăm dovleceii pe coajă și îi tăiem în rondele de 3-4 mm grosime, fără a le îndepărta coaja. Coaja are gust și este plină de nutrienți, dacă dovleceii sunt cruzi, e chiar păcat să o îndepărtăm.
Pe un platou, tavă, sau tocător, așezăm rondelele de dovlecei și presărăm sare peste ele.
Le lăsăm așa 10-12 minute, timp în care elimină din apă. Le ștergem cu prosop de hârtie absorbant, le întoarcem și pe cealaltă parte și procedăm la fel, lăsându-le 5-6 minute, de data aceasta.
Cernem într-un bol făina, iar în alt bol amestecăm ouăle cu un praf de sare, unul de piper și o lingură de făină.
Tăvălim rondelele de dovlecei prin făină, apoi prin compoziția de ouă și le prăjim în puțin ulei încins. Doar punem ulei cât să acopere baza tigăii. Prăjim dovleceii pane la foc mediu spre mare, întorcându-i de pe o parte pe cealaltă pentru a se rumeni frumos. Apoi îi scoatem pe un platou tapetat cu un prosop de hârtie, absorbant.
Pentru prepararea mujdeiului, curățăm usturoiul și îl pisăm bine în mojar, presărat cu sare grunjoasă. Apoi îl frecăm cu ulei de măsline, ca la maioneză. Adăugăm și puțin oțet pentru a diminua din gustul picant, apoi îl diluăm cu apă plată și carbogazoasă, atât cât să ajungem la gustul optim.
Servim delicioșii dovlecei pane cu mujdei de usturoi, calzi, sau reci, după preferințe.
Vedeți și rețeta în imagini accesând galeria cu poze de mai sus!
COMENTARII