Gătește Dulceață de gogonele cu vanilie
Timp de preparare
40 min
Nivel
ușor
Porții
6
Ingrediente
- 2 kg gogonele
- 1250 gr zahăr
- 2 lămâi bio
- 2 păstăi de vanilie
- 2 rondele mici de ghimbir
Mod de preparare
Mai întâi spălăm bine gogonelele curățate de codițe și le ștergem cu prosoape de hârtie. Apoi le tăiem în jumătăți și le îndepărtăm cotoarele. Le mai tăiem în câteva felii, sau chiar sferturi și la adăugăm într-o oală cu baza dublă. Adăugăm zahărul și lămâile bine spălate și feliate subțire. Lăsăm oala cu gogonele la loc răcoros 1-2 ore, timp în care mai amestecăm în ea să se topească zahărul și să se formeze sirop.
Apoi, punem oala la foc mediu și lăsăm dulceața de gogonele să fiarbă până când se formează spumă. Înlăturăm spuma și reducem intensitatea focului. Din acest moment, fierbem dulceața de gogonele pentru 40 de minute. Feliile de gogonele se vor pătrunde, iar siropul va deveni consistent. În ultimele 5-6 minute de fierbere adăugăm ghimbirul răzuit și miezul de la păstăile de vanilie.
Sterilizăm borcanele și punem dulceața de gogonele cu vanilie fierbinte în ele, nu înainte de a îndepărta feliile de lămâie. Fiind adăugate cu coajă cu tot există riscul să devină amare pe parcurs.
Închidem capacele la borcane și punem borcanele cu dulceață de gogonele cu vanilie în cuptorul deja cald, fără a mai aprinde cuptorul. le lăsăm acolo până a doua zi când vor fi complet reci și le putem trece în cămară.
Servim dulceața de gogonele la mic dejun, pe felii de pâine. Este delicioasă servită și cu diferite tipuri de brânzeturi.
COMENTARII